Парадајз је пун витамина и минерала кључних за здравље нерава и нормалну циркулацију.
Многи људи не конзумирају парадајз довољно често, а постоји неколико важних разлога зашто би то требало да се промијени.
Такође је корисно знати да се кухањем парадајза повећава ниво ликопена, који је веома здрав, у поређењу са сировим парадајзом.
Здрава и сјајна кожа
Парадајз је богат витамином Ц, који је природни антиоксиданс. Осим тога, садржи витамин А, гвожђе и калијум, који играју кључну улогу у одржавању здравља нерава и нормалне циркулације крви.
Витамин К, присутан у парадајзу, важан је за згрушавање крви. Свакодневно конзумирање парадајза такођер ће вам помоћи да одржите кожу здравом и сјајном.
Парадајз може смањити штету изазвану конзумирањем духана захваљујући кумаринској и хлорогенској киселини које садржи.
Добар за мршављење
Ако покушавате да смршате, парадајз ће вам бити од велике помоћи. Има мало калорија, а богат је влакнима, што значи да ће вас дуже држати ситим и у потпомаже да се сало топи боље.
Ако можете, потрудите се да га једете сваки дан.
Европљани парадајз сматрају воћем. Дакле, иако се традиционално сврстава у поврће, парадајз је воће. Грешка у вези с парадајзом у свијести остаје зато што се парадајз узгаја се као и већина поврћа и користи се у кулинарству као поврће, преноси Аваз.