Large banner

Коментари:

0

Подијели:

Ово поврће и воће најчешће изазива тровање храном

14.08.2025

17:00

Ово поврће и воће најчешће изазива тровање храном
Фото: Пиксабеј

Тровање се догађа када поједемо храну контаминирану штетним бактеријама, паразитима, вирусима или токсинима. Овај проблем изазива разне симптоме, најчешће болове у стомаку, дијареју, повраћање, мучнину и губитак апетита. Труднице, мала дјеца, старији, особе са хроничним болестима су у већем ризику од тровања храном, а још топло вријеме никако не иде овој ситуацији у прилог.

Обично обратимо пажњу на месо, месне производе, као и млијеко и млијечне производе, али опасност вреба од наизглед безазлених намирница као што су салата, брашно. У наставку прочитајте на које намирнице посебно треба обратити пажњу.

Зелена салата

Салата и уопште листасто поврће могу бити контаминирани штетним бактеријама као што су ешерихија коли, салмонела и листерија. Ово се може догодити у различитим фазама ланца снабдијевања - контаминација долази од нечисте воде и прљаве одводне воде која продире у земљиште у коме расте воће и поврће. Такође, контаминација се може догодити и због прљаве опреме за прераду и нехигијенских пракси у припреми хране. Зато је листасто поврће посебно ризично, јер се једе сирово и не пролази кроз термичку обраду.

Пиринач

Пиринач је једна од најстаријих житарица и основна намирница за више од половине свјетске популације. Међутим, може бити ризичан кад је у питању тровање храном.

Краве, стока

Стока на Сувој планини и даље без воде: ''Имам 4 краве, једна је лоше, надам се да ће преживјети"

Сиров пиринач може бити контаминиран спорама бактерије Bacillus cereus. Споре су врста заштитног ''спавајућег'' облика бактерије који јој омогућава да преживи неповољне услове као што су суша или топлота. Ове споре имају способност да дуго опстану у сувом пиринчу, чак и у паковању, а неке споре преживе и кување. Ако се кувани пиринач остави на собној температури, ове споре се активирају, претварају у бактерије које се размножавају у топлом и влажном окружењу, и производе токсине који могу изазвати тровање храном, пише Хелтлајн.

Брашно

Сигурно не бисте узимали брашно кашиком и јели га. Али шта је са тијестом за колаче или торте? Иако је ријетко, брашно може бити контаминирано бактеријом ешерихијом током жетве, мљевења и просијавања, пише Веб мед.

Чак и током прераде брашна бактерија ешерихија коли може преживјети и изазвати тровање која изазвају крваву дијареју, повраћање, а у озбиљним случајевима и отказивање бубрега и смрт. Такође, готове смјесе за торте и колаче могу садржати ове микробе, па је важно да се избјегава да се једу сирови филови приликом прављења посластица, пита.

Госпојински пост, Пресвета Богородица

Како се правилно пости Госпојински пост?

Диња

Инфекције салмонелом су чешће током љета, када више људи ужива у лубеницама и дињама. Диње расту на земљи, па њихове коре могу да буду контаминиране бактеријама, а због текстуре површине тешко их је потпуно очистити и дезинфиковати. Пресјечене диње могу преносити норовирус, листерију и друге штетне микроорганизме, због чега је најбоље јести добро опране цијеле диње, преноси РТ Балкан.

Large banner