Калијум је један од оних есенцијалних минерала којих већина људи свакодневно не добија довољно у тијелу.
Прије него што посегнемо за суплементима који садрже калијум или почнемо да се преједемо бананама, добро је знати да постоји низ других одличних, укусних и здравих намирница које су превише богате калијумом. Једна од њих је – тиквица. Само једна шољица овог омиљеног љетњег поврћа садржи чак 475 мг калијума, што је 50 мг више од банане средње величине. Нешто друго иде у прилог тиквицама – оне садрже чак 95 одсто воде, дакле више од брескве и лубенице. Дакле – тиквица је најбоље поврће за хидратацију организма, уношење довољне количине калијума и, самим тим, регулисање крвног притиска.
Људима који имају повишен или висок крвни притисак обично се препоручује да драстично смање унос соли или натријума. Такви људи треба да ограниче дневни унос соли на 1500 мг. Натријум, наиме, узоркује прекомјерно задржавање течности у организму, што оптерећује крвне судове. Калијум помаже у уклањању вишка натријума, а самим тим и течности из тијела, чиме помаже у смањењу притиска на крвне судове.
Према једној студији, исхрана богата калијумом и са смањеним уносом натријума помаже у значајном снижавању крвног притиска. При томе је веома важан однос калијума и натријума који уносимо у организам. На примјер, куване тиквице (ако нису куване у сланој води) садрже само 5,4 мг натријума, односно однос натријума и калијума је 1:88. На примјер, помфрит има однос 1:3 (иако кромпир такође има већи проценат калијума од банана).
Осим што су богате калијумом и благотворно утичу на смањење вишка течности и високог крвног притиска, тиквице имају и бројне друге здравствене предности. Једна кувана тиквица ће вам дати чак 25% потребне дневне количине витамина Ц, 10% препоручене дневне количине витамина А, а садрже и здраве дозе лутеина и зеаксантина одговорне за заштиту очију од штетних УВ зрака.
Тиквице су такође богате витаминима Б групе.