Зелено лиснато поврће, прецизније зелена салата, захваљујући томе што лако "скупља" бактерије може да буде и најризичнија по људе.
Зелено лиснато поврће најважнија је храна у свакој дијети, има много здравствених бенефита и незамјењиво је у нашој исхрани, па ипак - зелена салата захваљујући томе што лако "скупља" бактерије може да буде и најризичнија.
Наиме, амерички "Конзумер Репортс" недавно је објавио попис неколико најризичнијих намирница, а оно чиме су се бавили била је првенствено анализа података о потенцијалним болестима које се преносе храном.
На првом мјесту, како објашњавају, је зелено лиснато поврће, прецизније зелена салата, а чак и тровања са смртним исходом повезана су са свјежом зеленом салатом и салатама пакованим у кесе као што је то најчешће случај у супермаркетима.
Један извор њихове контаминације је и вода која се користи за наводњавање поља салате, а како објашњавају аутори студије, највећи ризик управо се налази у самим кесама паковане салате на којима пише да је она већ опрана, па је многи људи уопште не перу прије конзумирања, што је велика грешка.
"Између 2014. и 2021. године, било је 78 епидемија болести које се преносе храном повезаних са лиснатим зеленилом (углавном зеленом салатом) које су пријавили Центри за контролу и превенцију болести. Дакле, ако сте чули за зелену салату контаминирану ешерихијом коли и листеријом, можда се питате да ли је салата у вашој чинији безбједна за јело. Добре вијести: не морате да одустанете од зелене салате; лиснато поврће је веома здрава храна. Само треба да предузмете неколико мјера предострожности", наводи Конзумер репортс и доноси савјете стручњака, јер понекад ни пажљиво прање листова зелене салате не уклања бактерије у потпуности.
Шта кажу наши нутриционисти?
"Чињеница је да запакована салата носи мало веће ризике од оне стандардне коју ћете наћи на пијацама, али је чињеница да и та обична салата носи ризике од салмонеле. Живимо брзо и то носи са собом и неке ризике", каже за "Жену" нутрициониста Милка Раичевић.
Овакве намирнице носе доста ризика јер су минимално обрађене након брања а једу се сирове, па обратите пажњу на то како можете да се заштитите. Уосталом, опреза никад доста.
"Прије свега, добро оперите салату, чак и када на паковању пише да то није неопходно. Само пазите да прање обављате на чистој површини и да салата не дође у додир са било чиме што би могло да буде контаминирано бактеријама", наглашава Милка Раичевић.
"Када бактерије као што је Е. коли дођу у контакт са зеленом салатом, скоро их је немогуће потпуно опрати. То је често зато што бактерије могу ући у листове зеленила док расту, када се контаминирана вода коју узимају коријени распршује по биљци. Штавише, површинске бактерије могу тврдоглаво да се залијепе за листове. Дакле, без обзира да ли на паковању пише троструко опрано или га сами перете, бактерије би и даље могле бити присутне - па чак и од мале количине може да вам позли", каже она.
Како да смањите ризик од заразе
Неки стручњаци кажу да натапање лиснатог поврћа у бијело сирће (или раствор сирћета и воде) око 10 минута, а затим испирање водом, може помоћи у смањењу нивоа бактерија (мада ће вам остати и киселкаст укус), а др Џејмс Е. Роџерс, директор истраживања и тестирања безбједности хране у Конзумер Репортсу каже да би било паметно излагање одређеним температурама.
Бактерије се множе на собној температури, тако да је кључно да се зелена салата одмах охлади.
"Као што бисте радили са месом, не дозволите да зелена салата остане ван фрижидера предуго", каже Роџерс и напомиње да су цијеле главице зелене салате (умјесто салате у кесама) сигурније, јер су њихови унутрашњи листови свакако мање изложени изворима контаминације - она може да се деси и било гдје на путу од баште до вашег стола.
Поред тога, што дуже зелена салата стоји у кесама или кутијама, то је више могућности за развој бактерија, па купујте пакете са роком трајања што је могуће даље у будућности и не купујте више него што можете да поједете за неколико дана.
Ако чак и неколико листова изгледа оштећено, слузаво или нагњечено, немојте јести ништа од зеленила у том паковању.
Друга стратегија је да бирате лиснато поврће које се може кувати, попут спанаћа или кеља. Топлота ће убити бактерије.
Ово је посебно важно за оне који су подложнији штетним посљедицама тровања храном, имунокомпромитоване, труднице или старије људе.