Тешко је одредити које је поврће "најздравије" јер свака врста има јединствене хранљиве вриједности и користи за организам.
Међутим, неке врсте поврћа често се издвајају због своје нутритивне густоће, што значи да садрже висок ниво хранљивих материја у односу на број калорија.
Ево неколико примјера који се сматрају изузетно здравим:
1. Кељ
Богат витаминима А, К, Ц и Б6, као и калцијумом, калијумом и антиоксидантима.
Има висок садржај влакана и врло мало калорија. Садржи спој сулфорафан, који има потенцијална антиканцерогена својства.
2. Шпинат
Извор жељеза, фолата, магнезијума, витамина А и Ц. Помаже у јачању имунитета и здрављу очију.
Добар за срце због садржаја нитрата, који могу смањити крвни притисак.
3. Броколи
Садржи сулфорафан, као и влакна, витамине Ц и К.
Има антиинфламаторна и антиканцерогена својства.
Добар за здравље костију и јачање имунолошког система.
4. Слатки кромпир (Батат)
Богат бета-каротеном (провитамин А), влакнима и калијумом. Користан за здравље коже, очију и срца.
Има низак гликемијски индекс, што је добро за регулацију шећера у крви.
5. Карфиол
Добар извор витамина Ц, К, фолата и влакана.
Садржи антиоксиданте који помажу у детоксикацији организма. Нискокалоричан, али богат нутријентима.
6. Бијели лук
Богат алицином, спојем познатим по антибактеријским, антивирусним и антифунгалним својствима.
Смањује ризик од кардиоваскуларних болести и помаже у снижавању крвног притиска.
7. Црвена паприка
Један од најбољих извора витамина Ц. Богата антиоксидантима као што су бета-каротен и лутеин, који су добри за здравље очију.
Има мало калорија, а пуно укуса и хранљивих материја.
8. Цвекла
Богата нитратима који побољшавају проток крви и функцију мозга. Садржи бетаин, који помаже у детоксикацији јетре.
Одлична за издржљивост и спортске перформансе.
9. Прокељ
Богат влакнима, витаминима К и Ц те антиоксидантима.
Помаже у регулацији нивоа шећера у крви и здрављу цријева.
10. Авокадо (иако је воће, често се сматра поврћем у кувању)
Садржи здраве мононезасићене масти, влакна, витамине Е, Ц и Б6. Одличан за здравље срца и регулацију холестерола.
Свако од ових поврћа може бити дио разноврсне исхране. Најбоље је комбиновати различите врсте поврћа како бисте искористили широк спектар хранљивих материја.