Dobro nam je poznato da su ukusna jela nezamisliva bez mladog luka, a ono čega smo manje svjesni dok ga konzumiramo jeste koliko je bogat hranljivim materijama, kao i to da je prepun vitalnih vitamina i minerala.
Takođe poznat kao proljećni ili zeleni luk, mladi luk ima antibakterijska svojstva, te štiti od upala i pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.
Hranljive materije i vitamini prisutni u mladom luku su fosfor, magnezijum, folna kiselina, kalcijum, vitamin A, k, c i vitamin B2, i prilična količina vlakana. Takođe ima veoma malo ugljenih hidrata, masti i kalorija. Bogat je antioksidansima, kvercetinom i jedinjenjima bogatim sumporom. Ostali hranljivi sastojci u zelenom luku su hrom, bakar i timin, prema "Truemeds.com".
Mladi luk pomaže u održavanju krvnog pritiska
Mladi luk je bogat jedinjenjima koja sadrže sumpor. Ova jedinjenja sumpora su izvanredna u održavanju krvnog pritiska. Dakle, poželjno je da ljudi koji pate od krvnog pritiska dodaju mladi luk u svoju ishranu. Samo pazite da ne koristite mnogo soli dok kuvate ovo povrće ako imate posla sa hipertenzijom.
Koristi se za poboljšanje imuniteta
Kao što je gore pomenuto, takođe je bogat vitaminom C. Ovaj vitamin C je veoma važan za jačanje imuniteta. Čak pomaže u izgradnji bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije. Vitamin C takođe ima antibakterijska svojstva, zbog čega se mladi luk bori protiv bolesti poput kašlja, gripa i prehlade. Jedino o čemu treba da vodimo računa je da odmah konzumiramo mladi luk jer je vitamin C veoma isparljiv, pa se dio vitamina C gubi ako ga predugo držimo na vazduhu.
U borbi protiv dijabetesa
Naime, istraživanja su pokazala da je mladi crni luk vrlo pogodan za osobe koje imaju dijabetes i to zbog hroma, minerala koji kontroliše dijabetes. Pretpostavlja se da nedostatak hroma može da uzrokuje insulinsku rezistenciju, koja najčeće prethodi dijabetesu. Takođe, alil-propil-disulfid, jedinjenje iz mladog luka, stimuliše lučenje insulina važnog za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.
Ima koristi u smanjenju rizika od raka
Antioksidans i jedinjenje sumpora u njemu pomažu tijelu da eliminiše štetne slobodne radikale, koji su uglavnom uzrokovani zagađenjem, unutrašnjim mehanizmima tijela i stresom.
Za sprečavanje stomačnih komplikacija
Za ovo su zaslužna vlakna prisutna u njemu. Bilo da ga jedete sirovog ili kuvanog, to će pomoći vašem sistemu za varenje da poboljšano radi.
Održava zdravlje srca
Takođe pomaže u snižavanju nivoa holesterola u tijelu. Vitamin C prisutan u njemu vas stavlja u manji rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su dokazala da vitamin C pomaže u smanjenju upale i opušta krvni sud koji nosi krv do srca, čime štiti srce od pojave srčanog ili moždanog udara.
Poboljšava zdravlje i izgled kože
Vitamin C prisutan u mladom luku je hranljiva materija koja pomaže u sintezi kolagena u tijelu. Ovaj kolagen je neophodan za održavanje elastičnosti kože. Takođe obezbjeđuje neophodnu glatkoću kože i čak pomaže u sprečavanju stvaranja bora.
Pomoć u gubitku težine
Budući da ima vrlo malo masti i kalorija, mladi luk se smatra pogodnim povrćem za pripremanje niskokaloričnih obroka. Takođe, vlakna u njemu daju osjećaj sitosti, zbog čega ne jedete mnogo, a podstiču mršavljenje.
Koristan i za zdravlju očiju
Odličan je izvor vitamina A i antioksidanata, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju i pomažu u sprečavanju gubitka vida.
Prednost u izgradnji zdravlja kostiju
Istraživanja su pokazala da konzumiranje tri mlada luka svakog dana može zadovoljiti potrebe organizma za vitaminom K. Ovaj vitamin je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju zeleni luk imaju smanjen rizik od osteoporoze.