Пића могу бити пуна адитива и шећера. Ако нам је здравље на првом мјесту, ево опција које треба да избјегавамо.
Дијететичарка Кајли Иванир упозорила је да енергетска пића могу довести до повећања крвног притиска и стреса јер садрже вишак кофеина и стимуланса. Такође, могу да нас разбуде и понекад изазову мучнину и главобољу.
Комбинација алкохола и фруктозног сирупа, која се понекад налази у коктелима, није добра за јетру. Према Иванир, ова комбинација угрожава способност јетре да филтрира токсине и спречава претварање фруктозе у глукозу.
"Као резултат тога, детоксикација је отежана. Вишак фруктозе се складишти као маст, што онда може да изазове повећање триглицерида, једног од криваца за развој болести масне јетре", објаснила је за Фокс њуз.
Газирана пића пуна су додатог шећера, па нутриционисти и дијететичари савјетују људе који жуде за мјехурићима да бирају минералну воду у коју се може додати сок од лимете, лимуна или поморанџе.
Комерцијални, флаширани ледени чајеви могу да садрже исту количину шећера као и сок. Прекомјерна конзумација заслађених пића као што је ледени чај је повезана са развојем метаболичког синдрома и дијабетеса типа 2.
Иванир напомиње да су истраживања показала да вјештачки заслађивачи као што су аспартам и сукралоза ремете микробиом и штете здрављу црева.
Најновије
Најчитаније
10
36
10
27
10
24
10
22
10
20
Тренутно на програму