У јутарњим сатима тијело има смањену отпорност на инсулин, што отежава регулацију шећера у крви. Тај проблем може додатно да се погорша уносом хране с високим гликемијским индексом, што укључује и одређене врсте воћа.
Иако је воће уопштено врло здраво, важно је пажљиво бирати које ћете јести за доручак.
Уобичајено је дан започети соком од поморанџе, али важно је знати да се цијеђењем губе влакна из воћа. Влакна су кључна јер успоравају апсорпцију шећера у крвоток.
Када се сок брзо апсорбује, ниво шећера у крви нагло расте. Зато стручњаци савјетују да се ујутру конзумира цијело воће, а не сок.
Препоручује се да се бира воће с ниским гликемијским индексом које се споро пробавља. Најбоље опције за доручак су свјеже шљиве (садрже сорбитол који помаже пробави), грејп (богат витамином Ц, флавоноидима и влакнима), јабуке (помажу у убрзавању пробаве), боровнице и јагоде (богате антиоксидансима), поморанџе (али увијек цијеле, а не у облику сока) и киви (богат витамином Ц и влакнима).
Које воће треба избјегавати за доручак?
Воће које има висок гликемијски индекс и може брзо да повиси ниво шећера у крви боље је оставити за касније током дана, када је метаболизам активнији. То укључује врло зреле банане, ананас, грожђице и дињу.
Стручњаци препоручују да се ове врсте воћа конзумирају када тијело боље реагује на шећер, дакле касније током дана.