12.10.2021
21:34
U jedno od najzdravijih povrća koje konzumiramo ubraja se paprika.
Ona ima brojne prednosti, jer može da se koristi i kao sveža u salati, kao pečena, ali i punjena sirom ili mesom kao odličan izbor za glavni obrok u danu.
Pored toga što je ovo povrće izuzetno ukusno i prijesno i termički obrađeno, ono ima brojne blagodeti za zdravlje.
Paprika obiluje vlaknima, sadrži gvožđe i folate koji blagotvorno utiču na zdravlje crijeva, kardiovaskularnog sistema i prirodni je antioksidans.
Bez obzira na to da li je crvena, zelena ili žuta, paprika je jednako zdrava za detoksikaciju organizma.
Paprike su, bez obzira na boju, odličan izvor kalijuma i vitamina A.
Kalijum pomaže u održavanju zdravlja srca, snižava krvni pritisak i pomaže protiv osjećaja nadutosti stomaka.
Ovo zdravo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprečava makularnu degeneraciju oka.
Crvena paprika je posebno bogata vitaminom C i karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i blagotvorno utiču na zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema.
Žuta i narandžasta paprika sadrže beta-karoten koji je značajan za zdravlje kože, ali takođe i vitamine C i A, kao i kalijum.
Konzumiranje zelene i žute paprike može da bude od pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao "linije osmijeha", prenosi "Telegraf.rs".
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму