Купус је намирница која је врло здрава за нас, но још је здравији када је укисељен јер тада постаје још јачи савезник у чувању нашег организма од разних здравствених проблема.
Приликом кисељења из себе испушта течност, а то занемарено благо у народу је познатије под називом – расол. Има оних који су одавно упознати с благодатима ове течности, но многи и даље не знају које све здравствене добробити има.
Јача имунитет
Конзумирање расола посебно се препоручује током хладнијих мјесеци. Јесен и зима са собом доносе разне бактерије и вирусе који изазивају здравствене проблеме, а расол је препун ствари које јачају наш имунитет. Витамин Ц, витамин Б, калцијум, магнезијум, гвожђе и цинк само су дио богатства које се крије у овој течности.
Регулише пробаву
Имате проблема са затвором цријева? Ријешиће их чаша расоли. Добре бактерије које настају у расолу приликом ферментације уносе баланс у цријевну флору и одржавају је здравом.
Олакшава мршављење
Расол је нискокалорична намирница, а истовремено садржи много влакана и витамина те дјелује као пробиотик, због чега се показује као одличан додатак прехрани приликом дијете. Довољно је заситан да може замијенити један међуоброк те учинковито редукује нездраве масноће.
Ублажава мамурлук
Ако сте случајно попили превише џин-тоника с пријатељицама, све нуспојаве забавног изласка ублажићете расолом. Он ће експресно надокнадити изгубљене електролите и помоћи у хидратацији организма.
Јача кости
Важну улогу у здрављу наших костију има витамин К2. Он активира протеине који помажу у апсорпцији калцијума, човјеку неопходног минерала који храни кости. Управо се у расолу и киселом купусу налази витамин К2.