16.10.2024
05:00
Пожељно је потрудити се да нам организам остане здрав, посебно када долазе овако хладни дани и зима. Потребно је много више витамина да уносимо у себе како бисмо спријечили болести и прехладе. Ту на сцену ступају воћа и поврћа, и једно од њих је и цвекла.
Интересантно је да се она цијела може јести – њени листови могу се конзумирати и свјежи иако имају горкаст укус, док је коријен “слађи”. Најслађа је и најукуснија од јуна до октобра и постоји неколико њених врста.
Ово је 10 разлога зашто би требало да је уврстите у своју исхрану.
Цвекла је рангирана као једно од 10 најјачих антиоксидативних поврћа, пише “ББЦ гоод фоод”. То значи да помаже тијелу да се бори против штетних ефеката, посебно оксидације.
Сматра се да је она бетацијанин, у преводу има моћни биљни пигмент који цвекли даје ону јарку боју и баш он може да помогне у борби против разних обољења, као што је рак, посебно рак мокраћне бешике.
Нека истраживања сугеришу да беталаини, породица природних пигмената у боји којој бетацијанин припада, могу помоћи у смањењу симптома и упале. Ово укључује потенцијално ублажавање нелагодности упаљених зглобова, као што су кољена.
Цвекла је природно богата једињењима која се зову нитрати, а они чине цвеклу пријатном за срце. То је зато што нитрати помажу да се побољша проток крви опуштајући крвне судове, што потенцијално снижава крвни притисак.
Након што је освајач параолимпијске златне медаље Давид Веир открио да је његова тајна успјеха сок од цвекле, доста спортиста се окренуло овом поврћу.
Студије подржавају Веирове налазе и сугеришу да када спортисти додају сок од цвекле свом режиму исхране, то може подржати издржљивост вјежбања и побољшати перформансе. Када су мишићи у стању мировања послије вјежбања, нитрати у цвекли помажу да се доведе више кисеоника у мишићне ћелије и подстиче ефикасан опоравак.
Цвекла је богата влакнима која помажу у промовисању здравог окружења у цријевима. Поред влакана, садржи и потребне супстанце које помажу у повећању производње кратколанчаних масних киселина од стране корисних бактерија које живе у цријевима.
Цвекла је један од најбогатијих биљних извора глутамина, аминокиселине неопходне за одржавање слузнице цријева. Сматра се да глутамин може играти улогу у заштити слузнице цријева од повреда и стреса.
Студије сугеришу да укључивање цвекле у исхрану, у комбинацији са вјежбањем, може побољшати проток крви у фронтални режањ мозга – област која је укључена у доношење одлука и памћење. Такође, сугерише се да већи унос нитрата доводи до значајног побољшања моторичких функција.
Послије менопаузе повећава се крвни притисак и ризик од срчаних обољења. Чини се да су промјене у исхрани, као што је укључивање поврћа богатог нитратима, корисна ствар која помаже у одржавању флексибилности артерија и заузврат контролише крвни притисак.
Пијење сока од цвекле прије вјежбања такође може помоћи у побољшању мобилности и кардио-метаболичких резултата у овој старосној групи.
Рејноов феномен се односи на непријатно стање гдје крв у прстима и стопалима не тече правилно.
Симптоми укључују бол, утрнулост и осјећај убадање игле. Иницијална студија која је испитивала ефекте сока од цвекле показала је побољшање протока крви до палца и подлактице, као и смањење крвног притиска и упале. Иако ови налази изгледају обећавајуће, потребно је више испитивања да би се потврдили.
За неке људе, једење цвекле може изазвати битурију, црвену или ружичасту боју у урину или столици, али је то безопасно стање.
Укључивање цвекле у исхрану у малим и подијељеним дозама је безбједно и потенцијално користан приступ за оне који желе да побољшају здравље срца.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму