Са рибе и поврћа на јаја и печење, тако изгледа гастро прелаз ових дана. Састали су се Васкрс и Ђурђевдан па су трпезе никад богатије. Богатству делиција тешко се одолијева кажу јужњаци.
"Н: Да ли је важно да се чувамо јаке хране послије поста? Ма не мора ова два -три дана а онда, има се кад' постити опет, ево се постило два мјесеце три", "Н: Има ли преједања ових дана? Има и то доста, мало смо дошли у наше крајеве на одмор и знате како је када дођеш", "Н: Пазите ли се ви преједања? Не искрено, користимо ове празнике па ћемо се послије њих пазити", "Када на трпези има шта онда је и штета да се не поједе", "Нисам на јакој храни, на дијети сам", "Ништа претјерано тако ни храна претјерана."
А када се претјера организам шаље апеле, тегобе многе натјерају докторима. Највише проблема имају хронични болесници поготово они који муче муке са притиском, дијабетесом, гастритисом или жучном кесом. И са јајима треба опрезно каже за АТВ докторка Тамара. Масна храна након оне посне је бомба за организам.
"Најчешћи проблеми који се јављају послије празника јесу надимање, болови у желуцу, мучнине па некада и повраћање из разлога што је храна која се користи у току поста лагана нема масти и није тешка а храна која се користи након поста је богата мастима то је телетина и свињетина они су богати тешким масним киселинама које тешко падају на желудац", каже Тамара Косановић, љекар у Болници Требиње.
Не пада тешко само јако храна, још теже падну јака алкохолна пића. Отргне се која чаша а некада и флаша вишка и тек тада настају проблеми.
"Умјерено увијек умјерено. Нарочито возачи да се чувају, свакако сви али посебно возачи. Евидентан је у овим данима повећан број саобраћајних удеса и генерално других повреда везано за конзумацију алкохола", каже др Марко Паовица, начелник Службе хитне помоћи Требиње.
Умјерено и само умјерено, понављају љекари. Савјетују, ако већ једете, боље је више пута по мало него све одједном, вода је спас два литра на дан идеална је мјера. За алкохол те мјере су много мање.