26.10.2020
09:01
Sjemenke bundeve snižavaju količinu lošeg holesterola u krvi, ali treba ih jesti umjereno jer se u 100 grama skriva oko 450 kalorija.
Sjemenke bundeve zdrave su grickalice koje garantuju fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. Možete ih jesti samostalno kao zdravi međuobrok ili dodati salatama, juhama i brojnim drugim jelima.
Sjemenke bundeve sadrže nezasićene masne kiseline koje su korisne pri regulaciji količine šećera u krvi, pa se zato preporučuju kao korisna namirnica i osobama koje pate o dijabetesa.
Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve snižavaju količinu lošeg holesterola, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka te štite od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.
U stotinu grama sjemenki bundeva nalazi se čak 19 grama bjelančevina. Nameću se kao izvrsna namirnica za osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla, ali i sve one koji žele grickati nešto zdravo. Uz to sadrže prehrambena vlakna, koja potiču rad probave.
Sjemenke bundeve odličan su izvor cinka, koji je potreban za izgradnju kostiju. Već 30 grama ovih sjemenki zadovoljava otprilike petinu dnevnih potreba za ovim mineralom.
Bundevine košpice sadrže spojeve koje imaju antiupalno djelovanje. Upravo zato preporučuju se osobama koje imaju artritis, ali se smatraju i dobrom prevencijom protiv nekih vrsta raka. Povrh svega, dokazano poboljšavaju rasploženje.
Odstranite plod bundeve od košpica, operite ih u vodi i posušite papirnatim ručnikom. Rasprostrite koštpice na papir za pečenje, pa stavite sušiti u prethodno zagrijanu rernu na 120 Celzijevih stepeni oko 15 do 20 minuta.
Izvor: Nezavisne
Најновије
Најчитаније
22
03
22
01
21
54
21
52
21
47
Тренутно на програму