Краставац је препун витамина, минерала и антиоксидансима. Веома добра и корисна намирница за цјелокупан организам а и за саму кожу.
Даје нам енергију и хидрира максимално. Још од давнина су се користили у Индији, не само као дио исхране, већ и традиционалне медицине.
Многима је ово поврће саставни дио сваког ручка, као додатак салати, али многи нису свјесни колико је корисно. Ево како утиче на наш организам уколико се редовно конзумира:
Висок ниво воде у краставцима помаже код одржавања ситости и контроле уношења хране. Краставац не садржи масти и има низак ниво калорија, те је одличан код мршављења.
Краставци садрже влакна, витамине и висок удио воде, а то помаже вашој пробави да боље ради. Стога, само један краставац може да ријеши пробавне проблеме.
Краставци су препуни воде, те свакодневним конзумирањем побољшавате укупан ниво хидратације тијела, што је велики плус за здравље.
Осим тога, садрже витамине Б и Ц , као цинк, а они су кључни за лијепу кожу. Пуни су и кофеинске киселине која има противупална својства, а фисетин у краставцу помаже у борби са првим знацима старења коже.
Б витамини, попут рибофлавина, којима краставци обилују, заслужни су за одржавање здраве косе. Осим њих важни су и биотин и витамин Ц који уједно спречавају привремени губитак косе и појаву сиједих.
Обилује и калијумом, магнезијумом и витамином К, који су битни за правилно функционисање кардиоваскуларног система.
Витамин К регулише ниво калцијума у крви, а смањење магнезијума и калијума повезано је с порастом крвнога притиска. Осим тога, ако га редовно једете можете смањити ниво холестерола.
Краставци садрже минерале попут молибдена и флуора који спречавају настанак каријеса. Такође, обилују калцијумом који је заслужан за јаке зубе и кости.
Уколико конзумирате краставац можете да заборавите на жвакаће гуме и на борбу са неугодним задахом. Краставац ће освјежити усну дупљу и залијечити ранице. Ставите један исјечен колут краставца на непце и држите пола минута, бактерије које су одговорне за неугодан дах биће елиминисане.
Најновије
Најчитаније
17
19
17
03
17
03
17
00
16
45
Тренутно на програму