Када је у питању храна за јачање имунитета, углавном помислимо на типичне основне намирнице - цитрусно воће, лиснато поврће и бијели лук.
Али једно воће је неправедно запостављено - боровнице.
Ове мале, али моћне бобице су више од само укусне ужине. Боровнице су пуне антиоксиданса, витамина и хранљивих материја.
Ево како ово мало воће може имати велики утицај на здравље.
Предности боровнице за имунитет
Богате антиоксидансима
Антиоксиданси играју кључну улогу у одржавању здравља имунолошког система штитећи ћелије од штетних молекула који могу ослабити имуни систем. Ова додатна линија одбране може помоћи вашем тијелу да се бори против инфекција и болести, одржавајући вас здравим током сезоне прехладе и грипа. Боровнице су пуне антиоксиданата попут антоцијана, одговорних за љубичасту боју ових бобица.
Анти-инфламаторна својства
Имуни систем тијела може временом бити ослабљен хроничном упалом, што отежава борбу против болести. Једење боровница може подржати ваш имуни систем смањењем упале у тијелу и помоћи тијелу да управља оксидативним стресом, пише Реал Симпле.
Подржава здравље цријева
Природно висок садржај влакана у боровницама помаже у уклањању токсина из тијела и промовише опште здравље цријева. Одржавање здравља цријева је важан део превенције болести, јер помаже варењу, штити тијело и спречава штетне клице.
Богате витамином Ц
Боровнице су препуне витамина Ц, есенцијалног нутријента који подржава здравље имунитета, промовише производњу колагена и помаже у поправљању оштећених ткива у цијелом тијелу. Вјероватно је само по себи да је садржај витамина Ц одличан за здравље имунитета, али такође дјелује као антиоксиданс за уклањање токсина из тијела. Само једна шољица боровница значајно повећава ваше дневне потребе за витамином Ц, припремајући вас да се суочите са сезоном прехладе и грипа.