Потрошња крављег млијека у Америци је драстично опала посљедњих година, пошто су потрошачи гравитирали ка биљном млијеку из здравствених разлога - нетолеранције на млијечне производе све већег броја људи, али и помодарства и етичке забринутости због злоупотребе животиња у савременим праксама производње млијека.
Одређени састојци у овим алтернативним биљним напицима, међутим, могу да буду чак и штетнији од млијечних производа, упозоравају стручњаци.
Иако имају мање масти и калорија од крављег млијека, истраживање је показало да опције на бази биљака нису увијек нутритивно једнаке ономе што долази са млијечних фарми. Отприлике трећина биљних млијека има ниво шећера сличан млијеку са јагодом или чоколадом, пише лист Њујорк пост.
Ипак, и даље постоји перцепција да се млијеко на биљној бази изједначава са здравственом свијести, иако многи од ових немлијечних производа садрже адитиве и емулгаторе који их квалификују као ултра-прерађену храну (УПФ).
Емулгатори, који укључују желатин, протеин сурутке, ксантамску гуму и карбоксиметилцелулозу, обично се додају немлијечном напитку који се прави од праха житарица или орашастих плодова и воде, да би се спријечило одвајање састојака и створила глатка, кремаста текстура.
Рак дебелог цријева све чешћи код младих
Ултра-обрађена храна омета микробиом у систему за варење, а многи стручњаци вјерују да је прекомјерно излагање високо прерађеним намирницама дјелимично криво за пораст стопе рака дебелог цријева код младих људи.
Канцер дебелог цријева (колона), један је од водећих узрока смрти широм свијета и традиционално се повезивао са старијом популацијом. Међутим, посљедњих деценија примјећује се све већи број случајева код младих људи.
Запањујућих 20 одсто свих случајева рака дебелог цријева у 2019. откривено је код особа млађих од 55 година, у односу на 11 одсто, колико их је боловало од колоректалног карцинома у 1995. години. Ово озбиљно здравствено стање може да буде смртоносно ако се не дијагностикује и не лијечи на вријеме.
Алармантно је и то што ова млађа демографска група има тенденцију да се дијагностикује у каснијим стадијумима болести, што отежава лијечење.
Доктори очекују да ће рак дебелог цријева изазвати око 53.000 смртних случајева у САД ове године. Претходна истраживања су повезала дијететске емулгаторе карбоксиметилцелулозу (ЦМЦ) и полисорбат 80 са раком дебелог цријева код мишева. За ове адитиве се каже да мијењају цревне бактерије и подстичу упалу зида цријева.
Карцином колона може да се развије из преканцерозних промјена које се називају аденомима. Ови аденоми су бенигне израслине у дебелом цријеву и ректуму, које имају потенцијал да постану канцерозне ако се не уклоне на вријеме.
Рутински тестови као што су колоноскопија, сигмоидоскопија и тест на крв у столици, могу да помогну у раној детекцији и лијечењу рака дебелог цријева.
Посебно је опасно овсено "млијеко"
У ранијим студијама је утврђено да хронична упала оштећује ДНК и повећава ризик од рака. Одвојена студија из 2021. године открила је да емулгатори, када се уведу у колонију бактерија сличних онима које се налазе у људском цријеву, изазивају смањење броја или смрт "добрих" бактерија.
Вјерује се да измјена микробиома цријева – колекције бактерија, вируса и гљивица у нашем систему за варење – игра кључну улогу у развоју и напредовању колоректалног карцинома.
Истраживања су показала да бактерије у гастроинтестиналном тракту играју важну улогу у борби против рака - и да њихово ометање повећава изгледе за колоректални карцином.
Др Марија Абреју, професор медицине, микробиологије и имунологије на Универзитету у Мајамију, "заталасала" је јавност прошле године, када је изразила сумњу да хемикалије и бактерије у прерађеној храни изазивају распламсавање цријевних ензима, што доводи до упале и, можда, рака, преноси Њујорк пост.
"Чак и храна за коју мислимо да је добра за нас може бити проблем. Ствари као што су емулгатори који се додају да би ствари постале кремасте, као немасни јогурти и остало, заиста могу дубоко да промјене микробиом цријева. И нису сами адитиви и емулгатори у биљном млијеку разлог за забринутост, већ и скок шећера у крви који они могу да изазову", објаснила је Абреју.
У вези са тим, Џесика Кординг, регистрована дијететичарка и ауторка, рекла је за Дејли мејл:
"У свом раду се фокусирам на управљање шећером у крви, што је од суштинског значаја за многе аспекте нашег физичког и менталног здравља".
Како Кординг објашњава, посебно је опасно овсено млијеко, које има мање протеина и више угљених хидрата од крављег млијека или млијека од орашастих плодова.
"Када тијело разлаже ове угљене хидрате, то изазива скок шећера у крви. Временом, овај циклус повећања може да отежа управљање тежином и учини потрошаче подложнијим болестима животног стила, као што је дијабетес", истиче она, преноси Политикин Магазин.