Иако приликом спремања остатака хране најчешће посежемо за алуминијумском фолијом, којом прекријемо посуду у којој се храна налази, чини се да она ипак није најбољи одабир.
Фолија не пружа потпуну заштиту од ваздуха који поспјешује ширење бактерија, а самим тим и кварење хране, чиме можемо угрозити здравље.
Остаци у фрижидеру обично могу трајати до четири дана и могу се поново употријебити ако су добро затворени и правилно похрањени.
За већину људи покрити тањир алуминијском фолијом и оставити га у фрижидеру брз је и једноставан начин чувања хране.
Међутим, замотавањем хране у алуминијску фолију такође се излажете здравственим ризицима.
Баш као што је нама потребан ваздух за дисање, бактерије требају ваздух да би напредовале. Неке бактерије као што су стапхyлококус и Бацилус цереус, које узрокују болести које се преносе храном, производе токсине који се не уништавају високим температурама кувања.
Када се врући оброк остави на собној температури дуже од два сата, бактерије се могу брзо проширити, према америчком Министарству здравства у Вашингтону.
Кориштење алуминијумске фолије за покривање хране представља исти ризик јер не оставља храну потпуно без ваздуха.
Када је присутан, ваздух омогућава бржи раст бактерија, због чега храна неће моћи дуго стајати а да се не поквари.
Ако желите сигурно похранити остатке хране, ево неколико смјерница како то учинити:
Тако можете да уштедие новац, а уз то и сачувате остатке од кварења, пише "Јутарњи".
Најновије
Најчитаније
11
33
11
29
11
21
11
21
11
21
Тренутно на програму