Large banner

Три млијечна производа штетна за здравље

Извор:

Аваз

04.03.2025

08:17

Коментари: 0
Три млијечна производа штетна за здравље

Редовна употреба ферментираних млијечних производа, који садрже бактерије корисне за цријевну микрофлору, основа су здравог начина живота и правилне прехране. Међутим, немају сви благотворно дјеловање на људски организам.

Нутриционисти упозоравају на ферментиране млијечне производе који могу бити опасни за здравље.

1. Јогурти с адитивима

Јогурти с разним додацима нису природно “млијеко”, јер садрже много више угљикохидрата него било који други ферментирани млијечни производ. Због неприродних додатака и велике количине шећера, који ремети апсорпцију калција, прије спадају међу слаткише него млијечне производе.

2. Млијечни производи без масти

Иако их већина узима јер мисли да су нискокалорични и здрави, немасни млијечни производи заправо су све осим здрави. Чињеница је да се у састав таквих јогурта додаје шкроб како би се постигла потребна конзистенција, која је калорична, као и угљикохидрати. Проблем је што безмасно “млијеко” не засићује организам, већ напротив - потиче апетит повећањем нивоа шећера у крви, преноси Аваз.

3. Павлака

Павлака с удјелом масти 25-30 посто једна је од најтежих пробављивих намирница, а и омета рад гуштераче и јетре. Међутим, то не значи да се ове намирнице треба потпуно одрећи.

Да бисте избјегли проблеме с пробавом и ризик од развоја гастроинтестиналних болести, довољно је само узети ону с мањим садржајем масти - 10-15 посто.

Подијели:

Large banner
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

5:30

Фитнес (Р)

серијски програм

6:00

АТВ вијести

информативни програм вијести

6:45

Вјежбајте са Лидијом (Р)

лајфстајл

6:55

АТВ јутро

јутарњи програм

9:00

Крваво цвијеће С02 ЕП 175 (Р, 12+)

серијски програм

9:55

Телетрговина

телетрговина

10:10

Од јутра до сутра ЕП 33 (12+)

серијски програм

Small banner
Small banner