25.06.2023
14:09
Jedna od stvari zbog koje su mnogi čekali ljeto je ukusno voće koje nam stiže u ovo godišnje doba. Pored jagoda i trešanja, tu su i breskve koje nas mame svojim mirisom i ukusom.
Breskva je idealna, niskokalorična namirnica, a pritom prava riznica hranljivih materija neophodnih za osnaživanje imuniteta. Vitamini u breskvi mogu nadomestiti skoro 30 odsto dnevnih potreba jednog čovjeka za vitaminom C i vitaminom A.
Ukoliko volite da ih jedete, onda u nastavku pročitajte kako breskve utiču na vaše zdravlje.
Istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakt breskve može pomoći u snižavanju holesterola i visokog krvnog pritiska. Breskve su takođe umjeren izvor kalijuma, koji je važan nutrijent koji pomaže u kontroli krvnog pritiska, piše health.
Prosječna breskva sadrži oko dva grama vlakana, od čega ih je pola rastvorljivo, a pola nerastvorljivo. Upravo ona nerastvorljiva povoljno utiču na našu probavu i pomažu kod opstipacije, dok rastvorljiva hrane dobre bakterije koje utiču na zdravlje probavnog sistema.
Redovna konzumacija ovog voća koje obiluju pomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno da utiče na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.
Ekstrakti breskve često se mogu naći u kremama za lice i tijelo, i to ne bez razloga. Naime, jedinjenja iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim tim koža je zategnutija. Sami cvjetovi breskve često se u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opekotina od sunčevih zraka.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
21:00
Мућке С 04 ЕП 07 (12+)
серијски програм
21:35
Ало Ало С05 ЕП 26 (12+)
серијски програм
22:10
Вечерње вијести
информативни програм вијести
22:25
Дивље пчеле ЕП 82 (12+)
серијски програм
23:20
Погледај у сутра ЕП 181 (12+)
серијски програм
23:50
Погледај у сутра ЕП 182 (12+)
серијски програм