Уља која користимо за припрему хране могу играти кључну улогу у нашој исхрани, утичу не само на укус наших оброка, већ и на наше цјелокупно здравље.
Нека уља су богата незасићеним мастима које су здраве за срце, као што су мононезасићене и полинезасићене масти, које се повезују са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести и упала у тијелу.
Маслиново уље је одавно познато по свом значајном доприносу здрављу срца и смањењу упале. Богато мононезасићеним мастима и антиоксидансима, маслиново уље је повезано са снижавањем нивоа ЛДЛ холестерола (“лошег” холестерола) док промовише повећање ХДЛ холестерола (“доброг” холестерола). Поред тога, противупална својства маслиновог уља, посебно његових полифенола, могу помоћи у борби против оксидативног стреса и упале у тијелу.
Екстра дјевичанско маслиново уље богато је мононезасићеним мастима које су здраве за срце и има предност специфичне врсте антиоксиданса званих полифеноли. Садржај полифенола у маслиновом уљу је у великој мјери одговоран за многе предности као што су смањење упале, побољшање нивоа холестерола, снижавање крвног притиска , па чак и подржавање здравља имунитета.
Маслиново уље не може помоћи само код здравља и упале срца, већ је одлично и за оне који су на путу мршављења. Садржи мононезасићене масти које су здравије за ваше тијело од засићених масти. Ове корисне масти могу помоћи у смањењу тјелесне масти када су дио уравнотежене прехране.
Укључивање маслиновог уља у уравнотежену прехрану сматра се мудрим избором за оне који имају за циљ побољшање здравља срца и управљање упалом, што га чини основном у медитеранској исхрани познатом по свом позитивном утицају на добробит срца и крвних судова.
Медитеранска дијета је нашироко промовисана због својих здравствених предности, а укључује и издашну употребу маслиновог уља.