Замрзнуто поврће може бити нутритивно богатије од свјежег, а практично је, дуготрајно и често јефтиније. Ево зашто бирати замрзнуто поврће.
Здрав начин исхране није увијек лак. Исхрана богата поврћем помаже у пружању потребних витамина и минерала за здравље тијела, али то може бити изазовно када је поврће скупа, ван сезоне или брзо се кваре у фрижидеру.
Како би се то превазишло, многи стручњаци препоручују кориштење замрзнутог поврћа, које може заправо имати виши ниво хранљивих састојака од свјежег поврћа.
Према Цассандри Падула Бурке, регистрованој дијететичарки, замрзнуто поврће је предност јер се брзо смрзава у тренутку када је плод најзрелији, чиме се чувају витамини и минерали. Када се поврће убере, почиње губити хранљиве твари, а процес складиштења и транспорта такође може негативно утицати на квалитету нутријената.
Предности замрзнутог поврћа
Замрзнуто поврће је често јефтиније, посебно када је свјеже поврће ван сезоне. Бурке напомиње да замрзњено поврће има много дужи рок трајања, што значи да се неће брзо покварити. Ове унапријед пакиране опције су већ очишћене и припремљене, што их чини практичнима за кухање одмах из замрзивача.
Стручњак за спортску медицину, Др Петер Брукнер, често одговара на питања о замрзнутом поврћу и како их укључити у исхрану. Нека поврћа су заправо боља за замрзавање него друга.
Броколи
Броколи је богат витаминима Ц и К, као и влакнима. Замрзнути броколи задржава своју хрскавост и свијетлу зелену боју, што га чини савршеним као прилог или додатак за стир-фрy.
Шпинат
Замрзнути шпинат је богат жељезом и многим витаминима. Може се користити у смоотхијима, супама или тјестенини, што га чини једноставним начином за додавање хранљивих твари у оброк.
Грашак
Ова слатка и свијетлозелена махунарка је одличан извор протеина. Чак и када је замрзнут, грашак се брзо куха и врло је практичан.
Паприке
Ове шарене поврће су посебно богате витаминима А и Ц. Замрзавање не утиче на њихову хрскаву текстуру, па их можете додати салатама или стир-фрај јелима.
Цвјетача
Цвјетача је одличан извор влакана и добро се куха када је замрзнута. Такођер се може користити као замјена за рижу с ниским садржајем угљикохидрата.
Мјешавина поврћа
Често можете пронаћи мјешавине поврћа у замрзивачу, што је практичан начин да у један оброк укључите више извора хранљивих твари. Др Брукнер савјетује да тражите шарене мјешавине за шири спектар витамина.
Кориштење замрзнутог поврћа може бити изврстан начин за повећање нутритивних вриједности ваше исхране, уз истовремено смањење трошкова и олакшање припреме оброка. То пружа једноставно рјешење за одржавање здраве исхране, без обзира на годишње доба или буџет.