16.11.2023
12:43
Навика да јабуку ољуштите прије јела је сасвим погрешна, поручују нутриционисти. Ово воће треба само да оперете и поједете с кором, јер је кора оно што је најздравије код ње.
Навика да јабуку ољуштите прије јела је сасвим погрешна, поручују нутриционисти. Ово воће треба само да оперете и поједете с кором, јер је кора оно што је најздравије код ње.
Ево због чега:
Јабука средње величине садржи 4,4 грама влакана. Без коре, добијате само 2,1 грам влакана, што није довољно да се назове ни добрим извором влакана.
Јабука средње величине са кором садржи 8,4 милиграма витамина Ц и 98 интернационалних јединица витамина А. Без коре, јабука садржи 6,4 милиграма витамина Ц и 61 интернационалну јединицу витамина А.
Једињење које помаже код проблема са дисањем назива се кверцетин и налази се највећим дијелом у кори јабуке. Једна студија је дошла до закључка да људи који једу пет или више јабука недјељно имају здравија плућа од оних који их једу мање или их не једу уопште.
Овај антиоксиданс се бори против оштећења на можданом ткиву која се повезују са Alchajmerovom болешћу и другим сличним болестима - бар код пацова.
Студија рађена на Универзитету Корнел дошла је до закључка да су једињења која се називају терпени и која се налазе у кори јабука способна да спријече или убију ћелије рака у лабораторијским условима. Конкретно, ова једињења дјелују против рака јетре, дебелог цријева и рака дојке.
У кори се налази и урзолинска киселина, битно једињење за борбу против гојазности. Урзолинска киселина повећава мишићну масу и количину браон масти која сагорјева калорије, па се тако смањује и ризик од гојазности - бар код мишева.