Човјек са алергијом на кикирики која је опасна по живот почео је да живи готово нормалним животом након што је учествовао у студији која му је "промијенила живот", а у којој је постепено био изложен орашастим плодовима.
Ричард Ласитер има толико јаку алергију да је више пута био примљен у болницу након што је случајно појео кикирики. Сада овај четрдесетчетворогодишњак поједе четири зрна кикирикија сваког јутра, што је, према његовим ријечима, као да "узима лијек".
Стручњаци су рекли да су претходне студије о смањивању осјетљивости биле усмјерене на дјецу, тако да одраслима са алергијом на кикирики није била понуђена ова врста лијечења.
Ново истраживање указује да би ово могао да буде потенцијални третман за одрасле у будућности, пренијела је агенција ДПА. Здравствени званичници су саопштили да испитивање даје наду хиљадама људи.
Смањивање осјетљивости на кикирики, познато и као орална имунотерапија, функционише уношењем малих количина и постепеним повећањем дозе да би се изградио имунитет.
Истраживачи са Краљевског колеџа у Лондону и Националне здравствене фондације "Гајс и Сент Томас" у Великој Британији нагласили су да ова врста лијечења може да се започне само под веома строгим надзором.
Њихова нова студија, објављена у часопису "Алергија", показала је да је 18 одраслих са типичном алергијом на кикирики постепено смањило осјетљивост.
Након што су тимови у болници потврдили њихову алергију, пацијентима су дате мале количине кикирикијевог брашна за јело код куће, почевши од количине једнаке 0,5 до један одсто цијелог кикирикија.
Њихова доза је постепено повећавана и када су могли да толеришу 50 до 100 милиграма протеина кикирикија, прешли су на конзумирање цијелог зрна, путера од кикирикија или производа од кикирикија.
До краја студије, коју је финансирао Национални институт за истраживање здравља и његе, двије трећине испитаника могле су да поједу количину једнаку пет зрна кикирикија без реакције, преноси Срна.