Иако се у природи јављају и сорте без сјемена ове бобице су обично веома мале.
Да би се добило грожђе без коштица доброг укуса оно се селективно узгаја и манипулише хормонима током раста.
Конкретно ово значи: Винова лоза се прска гиберелинима и ауксином током фазе раста. Као резултат тога плодови не формирају сјеме удаљенији су и већи су када се беру од необрађених плодова. Иако се крајњи резултат сматра безбједним за људску употребу недостају истраживања о могућим дугорочним ефектима.
Али једноставно избјегавање сјеменки грожђа није нужно добро за ваше здравље.
Сјеме грожђа: Зашто је тако здраво?
Здравствена својства грожђа налазе се у често невољеним сјеменкама. Садрже између осталог олигомерне проантоцијанидине (ОПЦ) који имају антиоксидативна и антиинфламаторна својства. Такође се каже да побољшавају здравље срца и јачају имуни систем.
Постоји неколико добрих разлога за куповину грожђа са сјеменкама – ово посебно важи за плаве црвене или црне сорте. То је зато што садрже већи садржај ресвератрола од бијелог грожђа и такође посебно велику количину кверцетина.
Ресвератрол се често поздравља као чудо против старења јер се каже да спречава старење коже и штити ћелије од слободних радикала. Кверцетин је биљни пигмент са сличним ефектима и такође може да ублажи симптоме алергије јер има антихистаминска и антивирусна својства.
Зашто би требало да загризете сјеме?
Можете имати користи од свих ових предности за здравље и лепоту само ако се с времена на време загризете горке сјеменке грожђа. Ово је једини начин да драгоцјене активне састојке и хранљиве материје унесете директно у своје тијело.
Или можете да се почастите салатом с времена на вријеме са висококвалитетним хладно цијеђеним уљем сјеменки грожђа оно још увијек има све добре ствари у себи а можете га користити и за његу коже.