Говедарица-Гајанин

Изградњу кружних токова код Кампуса ставити у оквире закона

  • Извор: СРНА
  • 01.10.2024. 13:58

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и правобранилац Републике Српске Миломир Говедарица позвали су данас надлежне институције да реагују и радове на изградњи двије кружне раскрснице на улазу у Кампус овог универзитета ставе у оквире закона.

Говедарица је рекао да су радови започети без потребних дозвола, да се одвијају мимо регулационог плана, као и да су и урбанистичко-технички услови издати противно важећем регулационом плану.

"Покренули смо потребне поступке како би се ова ситуација ријешила, јер су започети грађевински радови, а нису ријешени имовинско-правни послови, нити издате грађевинске дозволе, те је створена ситуација да је од три улаза у Кампус, само један у функцији", рекао је Говедарица новинарима у Бањалуци након састанка са Гајанином.

Он је истакао да радове треба зауставити, те испитати да ли су и започети иако је издато рјешење о забрани градње.

Гајанин је навео да Универзитет инсистира да се поштују сви прописи и акти, те позвао надлежне да провјере да ли су радови на изградњи двије раскрснице у складу са прописима.

"Увидом у документе, изведбени план за раскрсницу која се гради на главној капији Кампуса није усклађен са одговарајућим актима вишег реда, те је центар кружне раскрснице помјерен за 20 метара према Тржном центру `Делта`, чиме је угрожена безбједност учесника у саобраћају на овој раскрсници", појаснио је Гајанин.

Он је напоменуо и да је тренутно онемогућен нормалан рад Универзитета и свих факултета, позвао надлежне институције да реагују, те да радови који нису у складу са прописима буду заустављени.

Када је ријеч о изградњи кружне раскрснице на улазу у Кампус са бочне стране, Гајанин је напоменуо да су грађевинске машине ушле у посјед Универзитета још у јуну, без икаквог захтјева града за одобрење тога.

"С обзиром на то да је Град извођачу наложио да крене са радовима на изградњи кружне раскрснице без грађевинске дозволе и ријешених имовинско-правних односа, радови су на том дијелу стали и питање је када ће бити настављени, а ми даље имамо проблем јер тај улаз не могу користити ни пјешаци, ни возила", рекао је Гајанин. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.