Анкета

Metrics consulting спровео истраживање - У Бањалуци мртва трка између Станивуковића и Шобота

  • Извор: АТВ
  • 08.07.2024. 12:33

Агенција за истраживање тржишта и јавног мњења Metrics consulting објавила је резултате истраживање подршке кандидатима за градоначелника Бањалуке.

- Актуелни градоначелник Драшко Станивуковић тренутно ужива највећу подршку, с обзиром на то да 34,3 одсто испитаника који се изјашњавају каже да би гласало за њега. У стопу га прати кандидат СНСД-а, доктор Никола Шобот, иако практично још није ушао у кампању и политичку арену. Шобот већ има преко 30 одсто подршке. Трећа према одговорима испитаника је Јелена Тривић, са 16,1 одсто подршке у нашој анкети - истакли су из Metrics consultingа.

Истичу да трка за позицију градоначелника највећег града у Српској постаје све неизвјеснија.

- Како се приближава октобар, разлика међу кандидатима се све више смањује, пратећи наша претходна истраживања - нагласили су.

Ипак, како су навели, најзанимљивија ситуација је међу такозваним "неодлучним" гласачима, којих има 19,5 одсто.

Овај број је више него довољан да било који од кандидата однесе побједу у случају да придобије неутралне, који још увијек немају чврсте политичке преференције.

- Кључна ствар током предстојеће кампање биће управо мобилизација неутралних гласача, на основу кампање и представљене визије Бањалуке од 2024. до 2028. године. Оно што је важно напоменути јесте чињеница да су се током анкетирања гласачи актуелног градоначелника најслободније изјашњавали о овом питању - навели су из Metrics consultinga.

Навели су да су четверогодишњи мандат и медијска присутност Драшка Станивуковића учврстили његово бирачко тијело, које свом фавориту даје отворену подршку, без задршке.

- С друге стране, релативно нови кандидат републичке власти Никола Шобот, те прва жена опозиције чије границе још увијек нису потпуно јасне јавности, Јелена Тривић, и даље траже простор за политичко етаблирање као кандидати за градоначелника. С обзиром на то, уважавајући одговоре неутралних испитаника на питања о стању у граду и њихову перцепцију истог, можемо закључити да ће доминантан дио неутралних испитаника "отићи" на страну Јелене Тривић и Николе Шобота, док ће придобијање наклоности ове групе тешко поћи за руком актуелном градоначелнику - навели су из Metrics consultinga.

Да се избори одржавају сутра, постотак би био сљедећи:

- Драшко Станивуковић: 34,4%

- Никола Шобот: 30,1%

- Јелена Тривић: 16,1%

- Одбија се изјаснити: 19,5%

Истраживање је извршено на узорку од 1.498 испитаника.

Период прикупљања података од 15. до 22. јуна.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)