Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановићева појаснила покретање процедуре вета

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2024. 21:27

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић појаснила је покретање процедуре вета на сједници Предсједништва БиХ, наводећи да је то могуће када је у питању спољна политика у коју не спада имовина, али да су данас разни позвани и непозвани коментарима довели људе у забуну.

Цвијановићева је навела да материја која се односи на имовинска питања не спада у спољну политику и да то треба да знају они који су изразили чуђење зашто се није покренула процедура вета.

"Не можете да покрећете вето након првог прегласавања, морате да идете у други круг гласања и када сте поново прегласани тек вам онда теку рокови, ако је у питању материја која се односи на спољну политику. Материја која се односи на одбрану не може ни да иде на вето зато што захтијева консензус", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Закон о имовини БиХ - пуцањ у празно

Закон о имовини БиХ - пуцањ у празно

Она је додала да се у том случаја рјешава одмах на самој сједници, ако постоји неко проблематично питање, те навела да је заустављала многа питања из одбране, јер нема консензуса.

Цвијановићева је истакла да су данас људи из Парламентарне скупштине БиХ, попут Маринка Чаваре и представника из Републике Српске, јасно рекли да ово није ствар у којој је овлаштени предлагач Предсједништво БиХ тако да ни они то неће разматрати и то је непостојећа материја.

"Била сам дужна да објасним. Прије него што почну коментарисати требало би да упитају бар понешто везано за процедуре. Одбрана консензус, спољна политика могућност вета, два пута будете прегласани, иза другог пута када сте прегласани можете да покрећете процедуру", рекла је Цвијановићева.

Усвојене измјене закона о поврату ПДВ-а при куповини прве некретнине

Усвојене измјене закона о поврату ПДВ-а при куповини прве некретнине

Ако није у питању та област, Цвијановићева је навела да се то зауставља на друге начине, те подсјетила да је тако урађено са законом о гасу на колегијуму Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, те се то никада није ни разматрало.

"Прије годину дана на исти начин су прегласавањем упутили закон о гасу за шта такође нису овлаштени као што то нису ни у случају имовине", навела је Цвијановићева.

Она је закључила да је то од старта неуспјела мисија. "Већ проглашавам неуспјех те мисије", рекла је Цвијановићева. 

Пратите нас и путем Вибера