Урсула фон дер Лајен

ЕУ одмах шаље 20 милиона евра за поплављене у БиХ

  • Извор: Анадолија
  • 25.10.2024. 11:48

ЕУ ће разматрати пружање помоћи БиХ из Фонда солидарности након катастрофалних поплава у ФБиХ, изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и додала да се одмах бити пошаље 20 милиона евра.

"Фонд солидарности је фонд који редовно користе земље чланице приликом непогоде и катастрофа, али је и отворен и за земље које имају кандидатски статус. То ћемо наравно разматрати, али поред тога сматрали смо да је вам потребна помоћ одмах и зато смо донијели одлуку да се одмах, без одлагања. мобилизују средства у износу од 20 милиона евра, а потом слиједи фаза опоравка и санације која ће бити подржана кроз Фонд солидарности", казала је Фон дер Лајен.

Предсједница Европске комисије је још једном изразила саучешће члановима породица страдалих у недавним поплавама у БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ се састали са Фон дер Лајен

Чланови Предсједништва БиХ се састали са Фон дер Лајен

"Болно је било гледати размјере катастрофе на подручју Јабланице. Желим послати поруку свима да је ЕУ био уз вас и да ћемо наставити пружати подршку. Активирали сте и Механизам цивилне заштите Европске уније и у оквиру тога механизма, многе земље су одговориле одмах што показује колико пријатеља БиХ има", рекла је Фон дер Лајен на конференцији за новинаре након састанка са предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто.

Фон дер Лајен је казала да је БиХ у прошлости много пута показала да може остварити резултате на путу према Европској унији када дјелује јединствено.

Она је у оквиру посјете Босни и Херцеговини одржала састанак са предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто, а прије тога се сусрела и са члановима Предсједништва БиХ, док је у четвртак послијеподне посјетила Доњу Јабланицу, која је највише страдала у недавним поплавама и клизиштима.

Изразила је захвалност на посвећености БиХ на европском путу.

Урсула фон дер Лајен: Наша срца и мисли су с народом БиХ

Урсула фон дер Лајен: Наша срца и мисли су с народом БиХ

"Ова земља је јако пуно одмакла уз напоран рад и коначно сте дошли до кандидатског статуса. Такођер је донесена и одлука о отварању приступних преговора. Још је пуно тога остало, али знам да напорно радите на усвајању закона. Зато, најискреније желим да ова земља направи искораке на европском путу", рекла је.

Нагласила је да је врло важно да БиХ дјелује јединствено како би могла ефикасније проводити реформе и остварити резултате на европском путу.

"Босна и Херцеговина је и у прошлости много пута показала да може остварити резултате када дјелујете и наступате јединствено и надам се да ћемо у будућности видјети још више таквог јединственог приступа", казала је Фон дер Лајен.

Поручила је да ће питање проширења ЕУ бити апсолутни приоритет током њеног другог мандата.

Фон дер Лајен поручила у Јабланици: ЕУ је уз вас

Фон дер Лајен поручила у Јабланици: ЕУ је уз вас

"Апсолутно је кључно да настављамо заједнички на овом путу са свим инструментима и алатима и средствима који су нам на располагању да то постане реалност. Ја сам одлучна да ово заиста буде прави, заједнички искорак заједно са Босном и Херцеговином", рекла је.

Потом је нагласила значај двије иницијативе План раста за Западни Балкан и Инвестицијски план за Западни Балкан.

"План раста за Западни Балкан је наша мапа пута која би требала да омогући већ у овим фазама интегрисање одређених привредних дјелатности на наше заједничко тржиште, тржиште Европске уније. Дакле, отварамо тржиште компанијама из Босне и Херцеговине у смислу приступа, али, наравно, потребне су одређене реформе да се проведу како бисмо сви имали једнаке услове, а реформе прате и финансијска средства која би осигурали. Стојимо вам на располагању да заједнички финализирамо План раста. Босна и Херцеговина итекако заслужује ову прилику", казала је Фон дер Лајен те додала:

Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској

Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској

"Још једна од иницијатива коју бих споменула је Инвестицијски план за Западни Балкан, који, ево, већ пуни четврту годину. До сада је показао стабилне резултате, мобилизирао преко три милијарда еура у инвестицијама, прије свега, у смислу чистих енергија. Ви знате да је ЕУ до 2050. поставио циљ карбонске неутралности, потребно је, наравно, радимо, не само са нашим земљама чланицама већ и онима који теже чланству да заједнички радимо на овом циљу карбонске неутралности", рекла је Фон дер Лајен.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у четверодневној посјети регији Западног Балкана, а већ је посјетила Албанију и Сјеверну Македонију, док након посјете Босни и Херцеговини путује у Србију и Црну Гору, а посјетиће и Приштину.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.