Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Конаковићева протестна нота упућена Црној Гори није званичан став БиХ

  • Извор: СРНА
  • 11.06.2024. 10:34

Упозорио сам званичне институције Црне Горе да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић у протестној ноти изнио искључиво лични став, који се не може сматрати званичним ставом БиХ, написао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац на свом Инстаграм налогу.

Кошарац је нагласио да је "у функцији замјеника предсједавајуће Савјета министара обавијестио црногорског министра иностраних послова да Конаковићева нота не представља званичан и усаглашен став Предсједништва БиХ, као јединог уставно надлежног органа за вођење спољне политике, нити Савјета министара надлежног за провођење политика и одлука БиХ".

- Упозорио сам да писање и слање властитих политичких ставова у име БиХ представља узурпацију и злоупотребу овлаштења министра иностраних послова БиХ. Конаковић је послао "протестну ноту", јер му се није допао начин на који је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић кредибилно и национално одговорно говорио о националној политици српског народа, без иједне увредљиве ријечи за друге народе - навео је Кошарац.

Кошарац је оцијенио да је то "проблем Конаковићеве искривљене политичке перцепције у којој се само бошњачки политички ставови могу сматрати званичним и релевантним у БиХ".

- Реалност је другачија. У име кога и на основу чега Конаковић шаље протестне ноте, ако за то сагласност нису дали надлежни органи у БиХ?! Јасно је да то ради једнострано и мимо Устава БиХ. Његови ставови су искључиво лични и нису обавезујући за институције БиХ, нити имају подршку српских представника на заједничком нивоу - поручио је Кошарац. 

Подсјетимо, министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић изјавио је да је упутио протестну ноту Црној Гори због, како је навео, "спорних изјава" предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм