Дубровник

Кришто није имала сагласност да потпише декларацију

  • Извор: АТВ
  • 11.10.2024. 19:21

Борјана Кришто није имала сагласност да у Дубровнику потпише Декларацију Самита "Украјина и Југоисточна Европа''. Савјет министара то није разматрао а још мање јој дао подршку, поручује Сташа Кошарац.

Сагласност није добила ни од Предсједништва БиХ које је једино надлежно за спољну политику па је у Дубровнику Кришто могла да говори у лично име јер у име Републике Српске нити БИХ, без сагласности, не може да се изјашњава. 

"Бићемо приморани да поднесемо одређене пријаве против Борјане Кришто, јер је недопустиво, лицемјерно и некоректно да излази са једностраним приступом о стварима о којима консензус у БиХ не постоји. Кришто је можда могла у лично име иступати у Дубровнику у вези са украјинским сукобом, али недопустиво је да у име БиХ говори о 'руској агресији'. То није став Републике Српске нити њених представника на заједничком нивоу. Самим тим, то није званичан став БиХ. Борјана Кришто не говори, нити може говорити у име нас из Републике Српске“, каже замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Једнострано изношење ставова по овом питању није први пут, упозоравају аналитичари. У конкретном случају, Борјана Кришто је могла стати иза Декларације једино да је имала сагласност Предсједништва. С обзиром на то да није, једнострани потези попут овог само додатно усложњавају односе у Бих.

"Ако узмемо у обзир да је Предсједништво то које води спољну политику у суштини би требало на том нивоу да се усаглашавају политике у вези с тим, то је до сада изостало, није се десило јер ми имамо јасне ставове тако да и ово што смо видјели у Дубровнику је у складу са свим оним што смо имали у претходне двије године а то је једнострано изношење ставова“, каже Бојан Шолаја из Центра за међународне студије.

У изношењу личног мишљења а не званичних ставова предњаче Денис Бећировић и Елмедин Конаковић. Бројни су примјери у којима су говорили у лично име, без икакве сагласности представника Републике Српске и самим тим наносили штету и ширили лажи на бројним адресама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '' Емисија: Прича се

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)