Адвокат

Нобило: Покретачи судског процеса желе политичку елиминацију Додика, унитаризацију и овладавање богатствима Српске

  • Извор: СРНА
  • 19.10.2024. 22:12

Анто Нобило, члан тима одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика, рекао је да је циљ неких страних и домаћих покретача судског процеса против предсједника Српске елиминација Додика из политичког живота ради стварања унитарне БиХ и лакшег овладавања богатим рудним и природним богатствима Српске.

Нобило је навео да је посриједи битка која се односи на имовину и искориштавање наведених богатстава на територији Републике Српске, чему је непремостива баријера Додик, кога грађани редовно и својевољно бирају на демократским изборима.

"А када је (као лидер СНСД-а) најавио да ће се на идућим општим изборима кандидовати за предсједника Српске, тада су колоквијално речено видјели да га се не могу ријешити. Онда је лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио да је Запад одлучио да Додика уклоне путем поступка у Суду БиХ. Све је то повезано и они који су иницирали тај поступак - ОХР, поједине западне амбасаде, мање европске, а више америчка, као и Тужилаштво БиХ", рекао је Нобило.

СДС тоне, Миличевић ћути

СДС тоне, Миличевић ћути

Он је нагласио да је људима са Запада потпуно јасно да се Српска након овог поступка окупила око Додика и да би његово евентуално елиминисање и смјењивање могло изазвати велике посљедице.

Нобило је рекао да и нелегално изабрани Кристијан Шмит није на себе хтио преузети историјску улогу да из политичког живота избаци Додика, јер је схватио да би то могло изазвати озбиљне и дуготрајне посљедице.

"И онда су неки други страни фактори смислили како да увале ту одговорност правосуђу БиХ, да то оно уради, што није коректно", навео је Нобило.

Он је напоменуо да је велики проблем у БиХ, али и у овом судском поступку, појаснити да Шмит по Дејтону нема законодавна овлаштења, односно да намеће и креира законе.

Горштак Вид поклања 10 ари земље, има само један услов

Горштак Вид поклања 10 ари земље, има само један услов

"Он евентуално може да тумачи неку правну норму, а право да доноси законе нема ни према такозваним бонским овлаштењима. И то је дио наше одбране предсједника Српске", рекао је Нобило за РТРС.

Он је истакао да у правном смислу одбрана Додика изврсно стоји и да се предсједник Српске не може осудити у оваквој ситуацији.

Нобило је рекао да судија Сена Узуновић неће ућуткати њега и остале чланове тима одбране да слободно и критички износе чињенице о наведеном процесу и напоменуо да је лоше то што Суд БиХ у овом случају ради под великим притиском.

Он је додао да одређене оквирне процјене говоре да би се поступак против Додика на неки начин и отприлике могао завршити до почетка децембра.

Нобило је нагласио да ако БиХ жели добро себи и својим становницима, она се мора осамосталити, одбацити протекторат који не доноси резултате, захвалити се Шмиту, у договору домаћих фактора и народа изградити своје институције и покушати ући у ЕУ.

"Нема друге", рекао је Нобило.

Тинејџерка из Српца одушевила у Звездама Гранда па бризнула у плач

Тинејџерка из Српца одушевила у Звездама Гранда па бризнула у плач

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је недавно након суђења у сриједу, 16. октобра, да му је за ослобађајућу пресуду понуђено да прихвати разне ствари о централизацији БиХ, што је одбио.

Додик је нагласио да је то разлог због којег се покушава убрзати процес који се пред Судом БиХ води ради непоштовања одлука Кристијана Шмита. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм