Струка упозорава

Опасност од терористичког напада

  • Извор: АТВ
  • 04.07.2024. 19:26

Готово да не постоји терористички акт у протеклих 10 година који није имао неке везе са БиХ, тврде безбједњаци. Годинама упозоравају и на опасност од терористичких напада у БиХ. Исто је и данас.

Вијести о терористичким нападима свако мало стижу. Тероризам је постао међународни проблем, оцјењују стручњаци за безбједност.

Сада смо већ добро утврдили и да се глобална дешавања одражавају на локални ниво. Мора да се спријечи дјеловање терористичких група, категоричан је Слободан Жупљанин.

- Mи морамо спријечити дјеловање на начин да морамо подићи степен безбједности и будности на највећи могући ниво. Када о томе говорим, онда првенствено мислим на безбједносне структуре, али у коначници мислим и на све грађане било гдје да живе, било шта да раде. Некада смо, у ранијем систему, имали одлично развијен систем одбране и заштите када птица није могла да пролети кроз село, а да је неко није примијетио и обавијестио безбједносне структуре - сматра Жупљанин.

МУП Српске годинама упозорава на формирање вехабијских покрета у БиХ, те на то да радикални исламисти теже да наметну своје законе и вјеру. Због тога је неопходна реакција надлежних институција, поручује први човјек МУП-а. Синиша Каран каже да Српска питањима у вези са тероризмом, приступа озбиљно.

- Приступамо том питању на један систематски начин, рекао сам интензивно од 2015. године након терористичког акта у Зворнику и убиства нашег полицајца Ђурића, када смо формирали посебну управу и то је једна тема којом се ми свакодневно бавимо. Само ћу рећи у коначном да грађани Републике Српске могу бити безбједни за своју сигурност са тог аспекта - каже Синиша Каран, министар унутрашњих послова Српске.

Ништа од наведеног, чини се, није било довољно надлежнима из другог ентитета да реагују. Нису им ништа значили ни званични извјештаји америчких безбједносних структура који су то потврдили, подсјећају безбједњаци. Стизала су и раније упозорења да на нашем подручју дјелује 20 екстремистичких џихадских ћелија и да су пријетња сигурности у Европи. И на то су из другог ентитета стизала искључиво порицања. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм