У пилетини поријеклом из Босне и Херцеговине откривена је салмонела службеном контролом на хрватском тржишту, пише Даница.хр.
Како су у сриједу саопштили из Европског система за безбједност хране, бактерија salmonella enteritidis пронађена је у филеима пилећих прса из БиХ, а ризик за здравље је озбиљан.
Али, проблем је, како наводе хрватски медији, што је узорак пилетине из БиХ с продајног мјеста у Хрватској узет још 17. октобра, а обавијест да је месо заражено пилетином објављена је тек данас, 13. новембра.
Дакле, готово мјесец дана од узорковања.
Производ због тога више вјероватно није на малопродајном тржишту у Хрватској, истичу у сриједу у европском систему за брзо узбуњивање у промету храном. Дакле, појео се углавном.
На веб страници Агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине нема никакво обавјештење у вези са пилетином. Срећом, нетифусне салмонеле, прије свега салмонела ентеритидис, понајприје узрокују гастроентеритис, бактеријемију и жаришну инфекцију. Симптоми могу бити прољев, висока температура или симптоми жаришне инфекције.
Нису ни близу опасне попут бактерије из истог рода, salmonella typhimurium, која може узроковати продужени и често смртоносни бактеријемијски синдром трајања више од седам дана са температуром, главобољом, малаксалошћу и грозницом.
Та је много опаснија салмонела недавно откривена на фарми јаја Конес-Би у Гарешници у Хрватској, па је производ повучен из трговачких ланаца Лидл и сисачког NewMipa.