Упозорење

Пазите се: Грађани БиХ опет на мети превара

  • Извор: Агенције
  • 28.10.2024. 19:29

Грађанима Босне и Херцеговине свакодневно стижу нове СМС поруке с циљем злоупотребе личних података или крађе новца.

Уколико их добијете, такве поруке обришите и на њих не одговарајте, те нипошто не отварајте линкове.

“Ваш пакет је стигао у складиште и не може бити испоручен због непотпуне адресе. Молимо употријебите повезницу у наставку да потврдите своју адресу у року од 12 сати”, садржај је СМС поруке која ових дана стиже бројним корисниcима широм Босне и Херцеговине, а у потпису поруке је ЈП БХ Пошта.

Вријеме је за купус: Провјерили смо цијену

Вријеме је за купус: Провјерили смо цијену

Али, из самог садржаја поруке лако је уочљиво како је ријеч о превари.

У СМС поруци даље пише како је потребно копирати везу и отворити је у Сафарију.

Поједини корисници добијају поруке другачијег садржаја: “ЈП БХ Пошта – Подсјетник: Због нетачне адресе, испорука је неуспјешна два пута. Молимо потврдите вашу детаљну адресу, иначе ће ваш пакет бити враћен".

Али, намјера је иста – злоупотреба личних података и крађа.

Нажалост, није ово први пут да су знак и логотип БХ Поште предмет сајбер криминала, тј. да су злоупотријебљени од стране неовлаштених лица која су покушавала преварити кориснике Интернета.

Бубић: Суд БиХ треба да се огласи поводом изјаве Бакира Изетбеговића

Бубић: Суд БиХ треба да се огласи поводом изјаве Бакира Изетбеговића

“Због дигитализације, нових технологија, онлајн плаћања и све шире употребе интернета и друштвених мрежа, у посљедње вријеме често су знак и логотип БХ Поште били предмет тзв. сајбер криминала, тј. били су злоупотријебљени од стране неовлаштених лица која су покушавала преварити кориснике интернета. Најчешће су кориштене лажне веб адресе које су биле представљене као домена БХ Поште, а циљ им је била крађа и злоупотреба личних података, те крађа новца и података о банковним картицама”, наводе из ЈП БХ Пошта.

Упозоравају да су најчешћа мета преваре особе која врше онлајн продају или куповину, те корисници друштвених мрежа, којима се нуде лажне поруке, мејл адресе или лажне веб странице и профили.

"Да је ријеч о превари, препознајемо на основу домене која није официјелна и коју добро треба провјерити, јер се некада незнатно разликује од официјелне, а често се злоупотребљава и званични логотип фирме што додатно отежава откривање преваре”, наводе из БХ Поште.

Објављена фотографија убице градоначелника

Објављена фотографија убице градоначелника

Међутим, уколико не знате препознати да је ријеч о лажним страницама, ипак, сигуран знак да је ријеч о превари представља захтјев да оставите своје личне податке или податке ваших картица за плаћање.

“Зато напомињемо, да, гдје год вам траже податке са банковних картица, морате извршити провјеру сигурности картичног плаћања и валидности странице или профила који вам се обраћа. Посебно истичемо да БХ Пошта не тражи својим корисницима личне податке у смислу броја картице и друге сигурносне податке и да је сваки такав покушај највјероватније покушај злоупотребе”, истичу из БХ Поште.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм