Саопштио ЦИК

Снага народа и Рамо Исак кажњени због срамног спота

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2024. 15:08

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ данас је у Сарајеву изрекла казну у износу 6.000 КМ политичком субјекту Снага народа и предсједнику ове странке који је и министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рами Исаку за спот објављен на друштвеним мрежама, за који је утврђено да представља преурањену изборну кампању, и наложила повлачење овог спота.

ЦИК, речено је на сједници, није успио доказати да спот представља говор мржње и злоупотребу ресурса.

Члан ЦИК-а Жељко Бакалар констатовао је да овај прекршај заслужује санкционисање, али да је висина казне недовољна.

Сраман спот странке Раме Исака

Сраман спот странке Раме Исака

"Нерадо ћу подржати износ од 6.000 КМ јер мислим да он није одговарајући у односу на оно што је учинак ове објаве која је забиљежила велики број прегледа и изазвала дискусију у јавном простору БиХ и региона", истакао је Бакалар.

Према његовим ријечима, добијена изјашњења странке, Исака и МУП-а ФБиХ у којима се позивају на одредбе Изборног закона прилично су синхронизована.

"Мислим да је урађена припрема екскулпације оправдања по другим основама", оцијенио је Бакалар, који је навео да вишедневна најава објављивања спота, као да се ради о садржају "Звезда Гранда", говори да се свјесно ишло у кршење закона.

Бакалар је става да је за ову објаву направљена широка ПР прича вођена, вјероватно, визијом да је и негативна реклама реклама.

"Број прегледа и коментара у јавности свједоче да је сврха постигнута, а сврха новчане санкције од 6.000 КМ неће имати одговарајући ефекат", закључио је Бакалар.

Предсједавајућа ЦИК-а Ирена Хаџиабдић сматра да је изречена санкција адекватна учињеном д‌јелу које је Комисија успјела доказати.

Пјесма и видео-спот о Рами Исаку, федералном министру унутрашњих послова и предсједнику странке Снага народа, објављен је на званичном "Јутјуб" каналу ове странке, те друштвеним мрежама "Фејсбук" и "Инстаграм", као и на Исаковим друштвеним мрежама.

Спот је сниман у неколико градова, између осталог, у Мостару, Сарајеву, Бањалуци и до сада је на "Јутјуб" каналу странке забиљежио 273.000 прегледа.

Спот почиње Исаковим ријечима "има довољно патриота, не д'о бог ако се деси рат, да ову државу можемо да бранимо", након чега слиједи пјесма "Снага народа".

У споту се појављују и ратни муслимански ратни команданти Насер Орић и Сефер Халиловић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм