Дисциплински прекршај

Тужилац кажњен због пропале оптужнице Дарку Голићу

Александар Симоновић, тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, дисциплински је кажњен шестомјесечним смањењем плате за 30 одсто због немара који је довео до одбијајуће пресуде некадашњем начелнику Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ Републике Српске др Дарку Голићу, по оптужници за полно узнемиравање пацијента!

Одлуку је, у јулу ове године, донијела првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ након што је прихватила споразум о заједничкој сагласности у утврђивању дисциплинске одговорности који је Симоновић закључио са Уредом дисциплинског тужиоца (УДТ).

”Александар Симоновић је оглашен одговорним за почињење дисциплинског прекршаја немар или непажња у вршењу службених дужности, те му је изречена дисциплинска мјера смањење плате за износ од 30 одсто на период од шест мјесеци”, речено је за АТВ у ВСТС.

Доктор Голић правоснажно ослобођен оптужбе за полно узнемиравање пацијента

Доктор Голић правоснажно ослобођен оптужбе за полно узнемиравање пацијента

У одлуци се наводи да је Симоновић подигао оптужницу против Голића за кривично дјело полно узнемиравање која није садржавала приједлог оштећеног за кривично гоњење, што је законска обавеза. Из тог разлога Основни суд у Бањалуци је 21. септембра 2022. године донио пресуду којом се одбија оптужба против Голића. Пресуду је потврдио и Окружни суд у Бањалуци 19. марта 2024. године.

”Тужени је поступајући на наведени начин, без неопходног приједлога за кривично гоњење за кривично дјело које се гони по приједлогу оштећеног, а који се подноси у року од три мјесеца од дана сазнања за кривично дјело и учиниоца, што је туженом морало бити познато, те који је морао бити свјестан одредби Закона о кривичном поступку Републике Српске, подигао оптужницу, услијед којег пропуста је оптужба против оптуженог и одбијена, чиме је поступао с непажњом приликом обављања тужилачке функције”, наведено је у одлуци првостепене дисциплинске комисије коју су сачињавали предсједник комисије Санин Богуновић, судија Александра Обрадовић и тужилац Аника Кешељ.

Полно узнемиравање: Одржано жалбено рочиште др Дарку Голићу, тужилац се није појавио!

Полно узнемиравање: Одржано жалбено рочиште др Дарку Голићу, тужилац се није појавио!

У образложењу одлуке наводи се да је Симоновић добровољно прихватио одговорност за дисциплински прекршај.

”Приликом предлагања дисциплинске мјере странке су, руководећи се принципом пропорционалности, цијениле број и тежину учињеног дисциплинског прекршаја и његове посљедице, степен одговорности, досадашњи рад и понашање туженог, те околности под којима је дисциплински прекршај почињен”, наводи се у образложењу одлуке.

Појашњава се да је као отежавајућа околност узета посљедица, односно чињеница да је Симоновићевог поступања оптужница против Голића одбијена, те да је он као тужилац с вишегодишњим искуством морао бити свјестан прописа које је био дужан да примјени. Као олакшавајуће околности на страни Симоновића је било то што је кроз досадашње резултате рада исказао висок степен стручности и посвећености, да је дугогодишњи тужилац није раније дисциплински одговарао.

Због случаја ”Голић” поднесена дисциплинска тужба против тужиоца

Због случаја ”Голић” поднесена дисциплинска тужба против тужиоца

” УДТ је цијенила и исказано жаљење туженог због пропуста у поступању, да је током истраге и након покретања дисциплинског поступка у потпуности и искрено сарађивао са Уредом, а што се манифестује у виду признавања чињеница наведених у тужби и демонстрирање воље за склапањем споразума. Стога, странке сматрају да су испуњени услови за изрицање предложене дисциплинске мјере”, наводи се у одлуци дисциплинске комисије.

Подсјетимо, Голића је оптужница теретила да је 19. јануара 2020. године полно узнемиравао пацијента М.Ђ. који је због повреде главе 40 дана лежао у коми на Клиници за анестезију и интезивно лечење, тако што је пацијента љубио у лице и главу.

У почетку истраге Голић се теретио за обљубу над немоћним лицем, које се гони по службеној дужности, али је тужилац дјело преквалификовано у полно узнемиравање, које се гони по приједлогу оштећеног.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?