Јединствен примјер

Андреј истовремено похађа два разреда, а у дневнику све петице

  • Извор: РТРС
  • 26.10.2024. 11:17

Јединствен примјер у Средњошколском центру "Михајло Пупин" у Дервенти.

Седамнаестогодишњи Андреј Душанић истовремено похађа трећи и четврти разред за занимање техничара информационих технологија.

До сада је израдио низ апликација, завршава веб сајт за лицитације, а циљ му је да своје знање и способности искористи да креира програме који ће људима олакшати живот.

Андреј редовно са својим вршњацима иде у трећи, а на крају школске године полагаће испит за четврти разред средње школе.

У дневнику су све петице, лекције унапријед припрема сам, па често задатке ријеши и прије професора.

- Погледам тамо на наставном плану и програму, шта се све учи, ради. Ја видим да је све то лагано и видим могао бих то ја да положим, што да губим вријеме у школи, када могу искористити вријеме да одем на факултет, да радим нешто боље - навео је Андреј.

Упоредо са школом Андреј ради у приватној компанији гдје одржава информациони систем.

Све што заради улаже у нову опрему за програмирање како би што прије дошао до свог основног циља - аутоматизације пољопривредне производње.

- Могао бих направити софтвере који би одређивао кад се оре земља, кад је производ зрео, када није и то би ишло све аутоматски и теоретски ми би могли производити храну бесплатно - додаје Андреј.

Ред, рад и дисциплина одувијек су заступљени код Андреја каже отац, зато је све задатке увијек извршавао на вријеме.

Поносан је на све његове до сада остварене успјехе, али и увјерен да је ово тек почетак.

- Одувијек има свој принцип и континуиран рад на свему, тако да сам из дана у дан поносан на њега, али већ сада када је кренуо у средњу школу и када је схватио заиста шта жели, мислим да су моји утисци постали још импресивнији и јачи - каже отац Милорад Душанић.

Постигнућима Душанића одушевљени и професори. У историји школе са традицијом дужом од вијека постојања, до сада нису имали сличан примјер.

- Нисмо имали случај да ученик убрзано напредује што закон дозвољава, ово је први пут, Андреј је свакако ученик за којег су се сви наставници једногласно сложили да он то може - додала је Гордана Асентић, директорка Средњошколског центра "Михајло Пупин" Дервента.

Андреј за будућност има велике планове, сигуран је да не жели вријеме трошити на програмирање игрица и једноставних апликација, већ пројеката који ће човјеку олакшати живот.

Али прије тога план му је да након средње школе, упише Електро-технички факултет у Бањалуци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:20 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.