СПЦ

Данас је Свети апостол Филип: Ево шта се традиционално ради на овај дан

  • Извор: Агенције
  • 24.10.2024. 08:05

Српска православна црква и њени вјерници данас, 24. октобра, обиљежавају дан Светог апостола Филипа, ђакона из Кесарије (данашња Палестина).

Филип је био познати учитељ и проповједник хришћанства, који је цијели свој живот посветио описмењавању и едукацији људи свих вјера и националности.

Према предању, Филип је био у дилеми да ли да бјежи у Самарију због прогона хришћана. У сну му се јавио Бог, рекавши му да има разлога за страх, али и да треба да настави са ширењем хришћанства. Филип није желио да ужива у благодатима сам, па је повео пријатеља Натанаила, за којег се сматра да је апостол Вартоломеј.

Освета: Турци бомбардовали у Ираку и Сирији

Освета: Турци бомбардовали у Ираку и Сирији

Филип је проповиједао по многим крајевима Азије и Грчке, а према легенди, заједно са апостолом Јованом и сестром Маријамном, боравио је у граду Јерапољу, гдје су се суочили са опасном змијом коју су обожавали незнабошци. Апостоли су молитвом умртвили змију, што је изазвало гњев људи.

Према једној верзији, Филип је распет на дрвету, док је Вартоломеј такође доживио мучеништво. У тренутку Филиповог распећа, земља се отворила и прогутала многе присутне, док су његови посљедњи тренуци били испуњени молитвом за своје мучитеље.

Медвједи безбрижни у масловарским шумама: Погледајте снимке ловачких камера

Медвједи безбрижни у масловарским шумама: Погледајте снимке ловачких камера

Мошти Светог Филипа касније су пренијете у Рим.

Овај дан је значајан и због поклада који претходе Божићном посту, познатом и као Филипов пост. Традиционално, на овај дан се припрема богата вечера у кругу породице, како би се обиљежила ова важна прилика.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.