Нема изговора

Казна за паркирање на мјесту за особе с инвалидитетом 500 КМ

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2024. 19:18

"Враћам се за 10 минута", "Нећу дуго", "Ето ме одмах", изговори су возача који заузимају паркинг предвиђен за особе са инвалидитетом. А понекад је то и чист безобразлук. Према подацима МУП-а од јуна 2023. до фебруара ове године таквих је било 385. Без обзира што су казне повећане на 200 КМ. На јавним паркинзима ред је уведен колико толико, јер их контролише комунална полиција. Међутим у тржним центрима је проблем много већи.

"Оно што свакако нас боли је кад видимо да је неко заузео то паркинг мјесто на почетку, очито јер је желио да буде што ближе улазу неком објекту, институцији или том тржном центру, а само на два-три мјеста иза тога постоји слободно мјесто и онда то заправо говори о нивоу наше свијести", рекао је Дејан Трнинић, директор Удружења жртава саобраћајних незгода.

А да је општа помама за паркингом показује и чињеница да се возачи одлучују и за кривотворење паркинг-картице. Тренутно постоји, још увијек само идеја, одборника СНСД-а Бојана Пећанца, да се сва средства која су прикупљена од кажњавања бахатих возача преусмјере за помоћ лицима са инвалидитетом. 

"Прије два-три мјесеца добио сам информацију из Градске управе, а то је да је преко 380 казни написано на територији Града Бања Лука. То ако погледате то је неки износ преко 200 хиљада КМ. Ако узмемо једну идеју да су сви они који су кажњени платили казну у року од седам дана, то је сигурно у буџет ушло близу 100 хиљада КМ што би свим тим удружењима много значило. У току ове године одржао сам састанак са свим удружењима и спортским клубовима који окупљају лица са инвалидитетом, да ако дође до ребаланса, они су сви сагласни да се свим тим клубовима и удружењима сва та средства исплате", рекао је Бојан Пећанац, одборник СНСД-а у Скупштини Града Бањалука.

Дом народа БиХ усвојио је прошле године допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који се односи на пооштравање новчаних казни и увођење казненог бода за непрописно паркирање на мјесто предвиђено за паркирање лица с инвалидитетом те је новчана казна повећана на 200 КМ, али град Бањалука исту казну повећао је на 500КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: