Украсили и ријеку и град

Лабудови красе Требишњицу

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2024. 19:30

Док грандиозно плове Требишњицом радо застану и позирају пред сваким објективом. Ни наш им није сметао.

Не тако давно лабудови су из београдског Золошког врта стигли у град подно Леотара. Брзо су се прилагодили и сродили са Требишњицом.

Прије годину и по дана у Требиње су стигла два пара лабудова. Данас Требишњицом плови њих десетак. Циљ је цијело јато, око 30.

Украсили су и ријеку и град. Потврђују то и из локалне Туристичке организације и кажу да су лабудови на скоро свакој слици бисера на југу.

"Скоро па свакодневно добијамо фотографије у наше инбоксе које говоре како су лабудови прелијепи, шаљу своје фотографије ми их објављујемо. Дефинитивно то је лијеп детаљ, лабудови као лијепа животиња додатно су оплеменили цијели простор и дио ријеке Требишњице у центру града", рекао је Никола Кокић, портпарол ТО Требиње.

Већина Требињаца али и њихови гости воде рачуна о овим љепотанима ипак највише пажње им посвећују људи из Центра за одрживи развоји и екологију. Александар Вукановић каже да ове птице на југу Српске за сада уживају.

"Очигледно да и ова клима и сама ријека Требишњица годе им као и биљни и животињски свијет ријеке и приобаља, тако да су од првог дана они баш све добро прихватили", рекао је Александар Вукановић из Центра за одрживи развој и екологију Требиње.

Лабудови траже сигурност па ноћи проводе на мирнијим дијеловима ријеке, дан је резервисан за град. Највећа опасност влада од паса али и неодговорних појединаца.

"Исто тако је примјећено на пар мјеста да је неко покушавао да повриједи саме птице и онда бих стварно искористио ову прилику да апелујемо на све наше суграђане да се према овако дивним животињама и опходимо на један примјерен и достојанствен начин", додао је Вукановић.

Лабудови су птице селице. Ако им на југу не буде пријатно лако могу раширити крила и отићи на неко за њих љепше мјесто.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:55 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм