27.08.2025
18:54
Обишао је свијет, али срце га је увијек враћало кући. У земљи својих предака, у Кнежеву, Мићо Бајић пронашао је мир, старо зрно пшенице – бркуљу – и нови живот.
За њега, највеће богатство је једноставно: бити свој на своме.
Косидбу је научио од дједа, у крају познатом по врсним косцима. Иако га је живот носио далеко, мирис бакине домаће погаче стално га је враћао у родни крај. Одлучио је да се врати и оживи стару сорту пшенице, бркуљу, која је већ била у фази изумирања.
Друштво
Да ли Велику Госпојину славимо посно? Црква каже ОВО и једино се тога треба држати
„Кад некоме кажем за ову сорту пшенице, кажу – а, знам, то је јарица. И ту прича обично стаје. Искрен да будем, нисам знао да је бркуља толико квалитетна. По количини и саставу протеина надмашује чак хељду и сплету, што је изузетно занимљиво“, каже Мићо.
Самоуко, али с дубоким поштовањем према традицији, Мићо чува пшеницу онако како је то радила његова бака Стана – у старом сандуку који је користила сигурно 50 година.
„То је једини прави начин да се брашно сачува“, додаје.
Пожелио је да створи и нешто ново: „Житос“, пиво произведено од чисте изворске воде, без филтера и адитива.
Свијет
Њемачка враћа добровољни војни рок, али не задуго?
„Мислим да је ово једино пиво које сада настаје на бази изворске воде“, вели Мићо, док показује разне врсте – жуто, црвено или безалкохолно – све из Кнежева.
„Овдје за главобољу мјеста нема“, каже, смјешкајући се. „На овој надморској висини тешко да кога боли глава.“
И заиста, поглед на крајолик са три кањона и планински ваздух довољно је да човјек заборави свакодневне бриге.
Мићин сан је једноставан, а ипак величанствен: мјесто гдје људи могу доћи, пробати хљеб од бркуље, освјежити се, удахнути планински ваздух.
Свијет
Признање УСАИД-а: Потрошили смо милионе на "демократију" у Украјини
Има двије старе куће које планира да обнови, јер етно село овдје није потребно – овај крај је већ сам по себи живи музеј традиције и природне љепоте.
Док многи одлазе, Мићо вјерује у повратак и очување коријена. Нада се да ће и надлежни препознати вриједност бркуље и помоћи у њеном оживљавању, како би традиција и мир Кнежева наставили да живе и у будућности.
Причу о Мићи погледајте у прилогу Нове БХ:
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
19:55
Маркетинг
маркетинг
20:00
Бинго, Лутрија Србије
бинго
20:30
Историја хране ЕП 04
документарни програм
21:00
Мућке С 04 ЕП 07 (12+)
серијски програм
21:35
Ало Ало С05 ЕП 26 (12+)
серијски програм
22:10
Вечерње вијести
информативни програм вијести
22:25
Дивље пчеле ЕП 82 (12+)
серијски програм