Постоји реална опасност

Могућ повратак афричке куге свиња

  • Извор: АТВ
  • 28.10.2024. 19:25

Постоји реална опасност од повратка свињске куге на имања у Српској, уколико се фармери не буду придржавали превентивних мјера које су на снази, каже министар пољопривреде САво Минић. Критичан је период свињокоља и слава, који је пред нама.

"Мислим да у овом моменту постоји реална опасност, али да је ипак највећи дио до нас. Уколико буду сви наши пољопривредни произвођачи придржавали се мјера, уколико наше институције не буду кажњавале оне који не раде превентивно , у сваком случају су то два кључна разлога које морамо испоштовати. Ми то будно пратимо", рекао је Саво Минић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске. 

На опрезу су и у Ветеринарском институту Васо Бутозан. Подсјећају да су посљедњи случајеви афричке куге свиња у Српској  забиљежени у Доњем Жабару и околини. 

"У наредном периоду очекује се појачана трговина животињама, свињама, тако да је и могућност већа да се прошири, негдје у неким дијеловима постоји присутан вирус, може да се рашири на шира подручја. Све мјере које су на снази су и ванредне мјере. Важно је апеловати на фармере да прије покретања животиња сву документацију ветеринарску која је потребна потребно је обезбиједити за превоз животиња да бисмо спријечили евентуално ширење", рекао је Драган Кнежевић, директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан".

Погранична подручја су под посебном пажњом, због купопродаје свиња. Прије неколико дана у  Ваљеву је укинута ванредна ситуација, која је уведена средином љета због присуства афричке куге свиња. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм