Православље

На Ивањдан не би требало да радите једну ствар

  • Извор: Стил Курир
  • 06.07.2024. 15:51

Ивањдан је посебан хришћански празник којим се обиљежава рођење Светог Јована Крститеља, 7. јула по грегоријанском, односно 24. јуна по јулијанском календару.

Шест мјесеца прије свог јављања у Назарету Богородици, првосвештенику Захарији у Јерусалимски храм се јавио анђео Гаврило.

Прије него што је објавио чудесно зачеће Богородице, анђео је објавио старици Јелисавети, жени Захаријиној, да ће родити сина. Захарија није одмах повјеровао ријечи анђела Гаврила и остао је нијем све до осмог дана по рођењу дјетета, тада је при обрезивању и давању имена Захарије на дашчицу написао име Јован и проговорио.

И цариници у шоку: Пронађена огромна хрпа пара

И цариници у шоку: Пронађена огромна хрпа пара

Свети Јован Крститељ је познатији као Претеча јер се родио прије Христа, а онда је на ријеци Јордан и крстио Исуса Христа, па се овај дан посвећује и кумовским везама, а лијепо је стећи и побратима на овај празник. Због тога се Срби овог дана обични куме "по Богу и Светом Јовану".

Међутим, нема Србина који на овај дан неће постити. Свети Јован је у народу још познат и као Игритељ, јер се вјерује да сунце, када се тог јутра рађа - игра на небу.

Од свих осталих пророка, свети Јован се разликује нарочито по томе што је имао ту срећу да је могао и руком показати свијету Онога кога је пророковао.

За руку светог Јована прича се да ју је сваке године, на дан светитељев, архијереј износио пред народ, а да се понекад та рука јављала раширена означавајући родну и обилну годину, а понекад и згрчена најављујући лош род и глад.

Јефтиније него Грчка: 7 дана љетовања на хит дестинацији само 295 евра

Јефтиније него Грчка: 7 дана љетовања на хит дестинацији само 295 евра

У виноградима се ништа не ради. Прави вјерник никад неће ући у виноград три дана прије и три дана послије Ивањдана. Кажу да тих седам дана виноград највише напредује, јер га чува Свети Јован. Ако вјерујете, Бог ће вам дати.

Да је овај празник везан за Сунце и његово кретање свједочи и обичај паљења ивањданских ватри, које су љетњи пандан бадњачким ватрама. Вече пред Ивандан палиле су се лиле и обносиле око кућа, зграда, њива, торова, па чак и око читавог села, чиме се стварао магијски ватрени круг у који не могу да продру зле силе.

Којим год поводом да су прављени, вјенчићи од Јованове траве (Мелилотус оффициналис) сутрадан се каче изнад или са десне стране кућних врата. Вјерује се да ће штитити дом од несреће током цијеле наредне године, пише "Стил".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.