31.08.2025
13:18
Коментари:
0
На рачуну једног новосадског ресторана, поред хране и пића, гостима се појавила и ставка ''прилог за прибор и постављање јела'' од 120 динара. Тај додатак, како пише у менију, покрива прибор, хљеб или трошкове постављања стола.
Иако није скривен, многим гостима смета сама идеја да се прибор и основна услуга посебно наплаћују.
''Када наручиш јело, подразумијева се да добијеш нож, виљушку и тањир, а не да их платиш посебно'', коментаришу незадовољни гости.
У посљедње вријеме све више ресторана у Србији уводи ову праксу, правдајући је покривањем дијела трошкова сервиса. Међутим, посјетиоци су револтирани, јер сматрају да је у реду платити додатни прилог или хљеб који сами наруче, али не и прибор.

Кошарка
Ево колика пауза чека Богдана Богдановића!
''То је као да наплаћују дисање у ресторану'', један је од коментара на друштвеним мрежама.
Посебно иритира то што гости немају могућност избора - прилог се аутоматски додаје на рачун, без обзира на то да ли користе хљеб или не. Тако га многи доживљавају као обавезну таксу, а не као услугу.
Слична пракса постоји у многим европским земљама. У Италији готово сваки ресторан има "коперто" или "пане е коперто", од једног до пет евра по особи, али гости унапријед знају да је та ставка обавезна. У Шпанији, Португалу и Грчкој често се на сто донесу хљеб или маслине које гост може одбити, па се не наплаћују. Кључна разлика је у транспарентности и праву на избор.

Србија
Саслушана мајка која је оставила бебу у кеси код контејнера
Заговорници увођења наплате у Србији тврде да је то поштен начин да се покрију трошкови сервиса, прања прибора и хљеба. Критичари, међутим, подсјећају да су то основни елементи угоститељства и да би требало да буду урачунати у цену хране и пића.
''Плаћати прибор посебно исто је као да вам наплате чашу из које пијете пиће које сте већ наручили'', закључују незадовољни гости.
Најновије
Најчитаније
13
14
13
13
13
05
13
04
12
58
Тренутно на програму