Шта кажу пољопривредници

Нова иницијатива - прво осигурање усјева, па субвенција

  • Извор: АТВ
  • 25.10.2024. 19:21

Прво осигурање пољопривредних газдинстава и усјева, па онда субвенције Министарства пољопривреде. То је једна од иницијатива која је стигла са Дана осигурања Републике Српске.

"Прошлогодишњи податак је да тек негдје око четири одсто осигурало своју производњу, а ове године је негдје око 6,5 одсто успјело да осигура своју производњу у осигуравајућим друштвима", каже Бојан Поповић, предсједник Удружења осигуравајућих друштава Републике Српске.

"Свјесни смо чињенице да је недавна свињска куга однијела 25 милиона марака, директно из буџета Српске на намиреној штете. Да су та пољопривредна газдинства имала полисе осигурања трошак, односно расход Српске би био нула. Тај трошак би сносила друштва за осигурања, а не Република Српска", каже Синиша Куртеш, из Удружења друштва за осигурање Српске.

Пољопривредна производња, због климатских промјена, из године у годину постаје све ризичнија. Ипак, осигурање усјева и газдинстава треба да остане добровољно, поручују из Савеза пољопривредних произвођача Републике Српске.

"Ни ово осигурање не треба условљавати, нарочито осигурање у пољопривредној производњи не треба условљавати исплату подстицаја на тај начин да онај ко осигура да добије подстицај. То је само сливање новца опет у џепове осигуравајућих друштава које су ионако ригорозне и не осигуравају све оно што би могло да задеси нашег пољопривредног произвођача", каже Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача Српске.

Идеју осигуравајућих друштава тешко је реализовати, таква пракса није заживјела ни у земљама региона, каже министар Саво Минић. Највећи проблем је осигурање текуће производње, јер мали број пољопривредника осигурава усјеве и газдинства, каже министар.

"Без осигурања нећемо имати константну пољопривредну производњу, а Влада РС није осигуравајуће друштво и нисмо у могућности да вршимо исплату штете. Да сигурно нећемо моћи условити подстицаје премијом осигурања из низа разлога, и уситњености парцела и броја некомерцијалних газдинстава и једног непознавања комплетног приступа премији осигурања", каже Саво Минић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Придобити пољопривреднике да осигуравају своју производњу и имања, биће домаћи задатак и за министарство и за осигуравајућа друштва. Све три стране од такве праксе имале би користи. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '' Емисија: Прича се

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)