Његова светост

Патријарх Порфирије: Христос је оријентир за животни смисао

  • Извор: СРНА
  • 27.10.2024. 19:07

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је данас, на празник Свете Петке, обновљену Цркву Покрова Пресвете Богородице у Баричу у општини Обреновац и том приликом поручио да је Христос оријентир за животни смисао, за пуноћу.

Патријарх Порфирије нагласио је да је сабрање са Христом и у Христу зато да би живот имао смисао, да би људи разумјели да нису рођени искључиво и само за страдање.

- Створени смо за радост, за љубав, за побједу, за смисао да и онда када нам иде од руке и када нам не иде, када падамо и када устајемо, када нисмо достојни да се зовемо човјеком и када се узносимо у љепоти и доброти, у сваком тренутку хватајући се за Христа, држећи се Њега, наш живот добија пуноћу, смисао, оријентир, има компас, правац. Тај правац и тај компас није ништа друго него Христос. Зато су наши преци одувијек знали ко су и шта су - истакао је у бесједи патријарх Порфирије.

Његова светост је поручио да се треба угледати на Свету Петку, која је оставила све ради Христа.

- Имала је дубоку вјеру у то да ништа без силе Божје не може бити, да човјек не може ништа сам и да, иако си силан и моћан, па и онда када ниси такав, иако си славан или непознат, учен или неук, једнако ти је потребна помоћ Божија и благодат Његова - поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх је изразио задовољство што види и дивну дјецу која овдје похађају вјеронауку.

- Треба да учите вјеронауку, наравно и грађанско васпитање има своју вриједност, али ми на вјеронауци учимо и једно и друго. Учимо се и лијепом понашању и томе како треба поштовати и природу, и људе, и оне са којима живимо, али истовремено и оно што је још важније: учимо се да без Бога немамо ништа, да је Он почетак и крај, да нам је он највећи и најближи пријатељ - поручио је патријарх Порфирије.

Из Српске православне цркве саопштено је да је црква Покрова Пресвете Богородице подигнута давне 1874. године, а да је храм данас био мали да прими све сабране, па је и порта била испуњена вјерним народом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:25 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 20:55 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм