Квалитет је добар

Вријеме је за купус: Провјерили смо цијену

  • Извор: АТВ
  • 28.10.2024. 19:25

Од 9-10КМ, а негдје и 15 КМ кошта врећа купуса. Готово двоструко скупље у односу на претходну годину. Купус је ове сезоне скуп због високе температуре и суше.

Петра Бешлић из Доњег Црњелова под купусом има 5 хектара. 

„Ове сам године задовољна на основу прошле године. Прошле је био стварно јефтин и сад је скуп улог, али је исплатив, сад му је добра цијена, а сада ето да нисмо урадили то наводњавање.  Скупо је све, мени је жао људи у граду који не могу тешко је многи не могу ставити зимницу, њима је много, али и нама је велики улог", каже Петра.

Купус је на већини њива спреман да се сијече. Квалитет је добар имајући у виду изазовну годину каква је била, кажу произвођачи. 

„Купус је посијан негдје у мјесецу јуну у јулу расађиван, и ево тек сад је стигао на ред за сјечење. Сорта је компас. Предусјев за овај купус је била пшеница, тако да два усјева се с ове парцеле скида. Негдје око 9 дунума је у питању овдје. Што се саме сјетве тиче било је тешко од саме сјетве морало се стално залијевати. Цијена купуса ће надам се то надокнадити. 10, 12-13 марака је сад врећица, ја се не сјећам да ј икада цијена купуса врећица икада била тако велика, каже Мустафа Градашевић, из Јање.

Ситуација са цијеном купуса слична је и у региону, гдје је због истих разлога дошло до великог поскупљења. С обзиром на више цијене свјежег, а самим тим и киселог купуса, ове године, сарма би могла бити папрено скупа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм