Зимница постаје луксуз

Рекордна цијена купуса: ''Била сам у шоку''

  • Извор: Независне
  • 23.10.2024. 09:13

Сезона прављења зимнице у пуном је јеку, а највећа потражња, као и сваке године, влада за купусом.

Ове године цијена премашује 15 КМ, што је изазвало забринутост међу грађанима.

Цијене варирају у зависности од тога гдје купујете, да ли је то локална продавница, пијаца или продавци који долазе на кућну адресу. Тако ћете за врећу купуса морати издвојити више него претходних година.

На пијацама цијена за врећу купуса иде до 18 КМ, док је код уличних продаваца који достављају на кућну адресу цијена од осам до 10 КМ, а у локалним продавницама око 12 КМ.

Предсједник Додик: БРИКС је нада у праведнији свијет

Предсједник Додик: БРИКС је нада у праведнији свијет

Госпана С. из Бањалуке истиче за "Независне новине" да је купила купус по цијени од 12 КМ, али како каже, њена комшиница је платила 18 КМ.

"Врећу купуса сам платила 12 КМ у једној трговини у Бањалуци. Била сам шокирана цијеном, будући да сам прошле године исти купила за осам КМ. Не знам зашто цијене толико расту, поготово када се ради о основним животним намирницама, које свака кућа треба да има. Разочарана сам, посебно кад сам чула да су други платили купус и по 18 КМ", каже Госпана.

Како је додала, ове године је купила мање купуса управо због високе цијене.

"Знам да је купус на почетку сезоне увијек скуп, али морамо на вријеме купити, јер је род био лош. Шта ћемо без сарме за празнике", казала је Госпана.

Ким Џонг Ун обилази сјевернокорејске ракетне базе

Ким Џонг Ун обилази сјевернокорејске ракетне базе

Марија С. из Приједора истиче да је купус купила по цијени од осам КМ, а продавац јој је довезао на кућну адресу.

"Ја сам се договорила с њим по тој цијени. Не знам одакле је довезао, али ја сам задовољна купусом. Знам да је на пијаци цијена много виша, али сам ове године добро прошла," казала је Марија.

За високе цијене купуса ове сезоне, према ријечима произвођача, крива је велика суша. Ове године суша је значајно утицала на пољопривредну производњу, смањујући приносе упркос високом квалитету производа. Произвођачи су се суочили с великим изазовима, јер су током кључних мјесеци недостаци у падавинама преполовили очекиване резултате. Иако су приноси мањи, квалитет је остао изузетно висок, што је донекле ублажило посљедице суше.

Отео дјевојчицу (9) испред тржног центра: Одвео је у стан, па у парк, а онда и у Хитну помоћ

Отео дјевојчицу (9) испред тржног центра: Одвео је у стан, па у парк, а онда и у Хитну помоћ

Дарко Илић, предсједник Удружења повртара Републике Српске, истиче да су главни кривци за високе цијене купуса препродавци.

"Цијене код произвођача су знатно ниже од оних по којима се продаје купус. Реална цијена код произвођача по килограму купуса без ПДВ-а је око 0,7 КМ. Када све то сагледате, цијена вреће би требало да буде од осам до 10 КМ, а не ових 18 КМ које наплаћују", казао је Илић.

Додао је да су те високе цијене нелегалне.

"То је све до прекупаца и трговаца, а можемо говорити и о илегалној трговини од које нико нема користи, осим оних који продају. У трговачким центрима цијена је доста реалнија, креће се од 1,2 до 1,5 КМ по килограму," рекао је Илић.

Како је нагласио, суша је ове године створила велике проблеме.

"Због суше имамо неравномјерно сазријевање плодова и лошије стање, али мислим да ћемо успјети одговорити захтјевима тржишта", закључио је Илић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)