Дервента

Шеранић: Здравство више окренути ка заједници

  • Извор: СРНА
  • 02.10.2024. 18:03

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић присуствовао је у Дому здравља Дервента званичном почетку рада Центра за промоцију здравља и превенцију болести, те истакао да је стратешка визија наставка развоја система здравства на нивоу примарне здравствене заштите више окренута ка заједници.

"Овдје је једна млада и вриједна екипа у коју не сумњам да ће много доброг пружити грађанима Дервенте и свима који се обрате за помоћ. Има потреба за овим и на нивоу Републике радићемо да имамо овакве центре", рекао је Шеранић новинарима.

Он је истакао да се мора бити ближе грађанима у промоцији здравља и превенцији обољења.

"Сами знате да док се не појави неки симптом врло се ријетко јављамо у Дом здравља, а наш циљ и ових центара јесте да дођемо прије тог симптома, да грађанима будемо на услузи", рекао је Шеранић.

Предсједник Додик: Присуство на форуму БРИКС-а је велико признање Српској

Предсједник Додик: Присуство на форуму БРИКС-а је велико признање Српској

Он је нагласио да је Дом здравља у Дервенти први ушао у трезорски систем пословања и показао да је добар модел функционисања саме установе, те руководству честитао успјешно пословање и функционисање Центра за промоцију здравља и превенцију болести.

Директор Дома здравља Дервента Биљана Ненадић рекла је да је Центар подршка промоцији здравља која се огледа кроз превентивне прегледне.

"Имамо мултидисциплинарни тим, а све ће се развијати у наредном времену. Сви ти превентивни прегледи су јако потребни у праћењу свих фактора ризика и стања који су у фази изљечивости и то је суштина нашег приступа Центра за промоцију и превенцију здравља", истакла је Ненадићева.

Она је навела да имају добар кадар, Хигијенско-епидемиолошку службу која је прешла у активнији рад, а посебно се истакла за вријеме пандемије ковида 19.

Херојски чин бањалучких полицајаца

Херојски чин бањалучких полицајаца

"Наше сестре су по `Фами пројекту` завршиле едукацију сестре у заједници. Имамо више начина пружања услуга и све оне могу бити доступне и удаљеним становницима и оним који су ту. Тим Центра броји пет чланова", рекла је Ненадићева.

Доктор Неда Тошић, један је од чланова тима за превенцију, истакла је да имају доста планова, те да су недавно обиљежили Свјетски дана срца и да су изненађени посјетом грађана.

"Превенција је веома битна и први корак ка спречавању озбиљнијих здравствених проблема", рекла је Тошићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм