19. октобар

СПЦ обиљежава Светог Тому: Слави се и као еснафска слава

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2024. 08:09

Вјерници Српске православне цркве обиљежавају празник Светог апостола Томе, у народу познатог као Невјерни Тома. Слави се као крсна, али и еснафска слава. Данашњи дан посвећен је Светом Томи, једном од дванаесторице апостола. Прославио се многим чудесима.

У неким крајевима вјерује се да штити од вукова. Вјерници Српске православне цркве обиљежавају празник Светог апостола Томе који се слави као крсна, али и еснафска слава. Као еснафску славу, Светог Тому обиљежавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Заоштрава се предсједничка трка Трампа и Харисове: Шта каже најновија анкета

Заоштрава се предсједничка трка Трампа и Харисове: Шта каже најновија анкета

Апостола Тому народ зове невјерним, јер није повјеровао у васкрснуће Господа. По народном вјеровању данас се никуд не иде и постоји изрека "Свети Тома, сједи дома".

Док се у недјељу по Васкрсу слави догађај везан за "невјеровање" Томино, данашњи дан посвећен је самом апостолу.

Маска од само два састојка која ће у потпуности опоравити вашу косу

Маска од само два састојка која ће у потпуности опоравити вашу косу

Срби за Светог Тому причају да је, кад су свеци дијелили улоге, он узео печат од облака, али не доноси олују, већ драгоцјену кишу. Вјерује се да Свети Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе други потоп, али како га надгледа Пресвета Марија, то неће бити ускоро.

Свети Тома је био вјешт дрводеља, тако да никада није дељао дрво на пању већ на камену. Једном наиђе ђаво у облику прелијепе и врцкасте дјевојке, па поче да га искушава. Свети Тома се загледа у њу, удари сјечивом у камен и отупи секиру. Светитељ се много наљути, изазва силну кишу и смјеста потопи ђавола у бару.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:20 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)